Европа

Сав гас који не купи ЕУ купиће Кина што ће њену економију направити много конкуретнијом

од ЕУ и било које друге привреде која нема приступ јефтиним енергентима

Европска унија се мора решити руског гаса, изјавила је у председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Говорећи на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру, Фон дер Лајен је критиковала Русију због „оружавања енергетског питања“ у свом сукобу с Украјином и ЕУ.

Тврдећи да је Москва нарушила своју репутацију веродостојног снабдевача енергијом откако је Газпром ограничио испоруку плина Европи упркос великој потражњи, Фон дер Лајен је рекла да је ЕУ већ појачала диверзификацију увоза енергије и осигурала више течног природног гаса од међународних партнера.

Она је потврдила да блок има довољно резерви гаса за зиму у случају да Русија поремети снабдевање.

“Морамо диверзификовати наше изворе енергије, да бисмо се решили зависности од руског гаса и увелико улагали у обновљиве изворе енергије. Они су чисти и добри за планету, домаћи су и добри за нашу независност“, рекла је Фон дер Лајен, позивајући блок да извуче поуке из тренутне кризе.

Осврнувши се на растуће тензије између Русије с једне стране и Украјине и Запада с друге, она је рекла да је Украјина данас “јача, слободнија и суверенија земља него 2014. године.”

“Управо због тога Кремљ поново прети”, подвукла је Урсула фон дер Лајен.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!