Европа

Битка за стратешки важни лучки град Мариупољ ушла у пресудну фазу

* Други човек у војном врху ДНР Едуард БАСУРИН упозорио Украјинце који бране Мариупољ: Или ћете положити оружје или ћете бити уништени!

* Шеф украјинске дипломатије открио да Москва и прекид ватре условљава испуњењем „Путинових захтева“

* Увелико трају размишљања на тему: шта са Украјином након њеног војног пораза. Примера ради, познати експерт Ростислав Ишћенко, који је живео у Кијеву до 2014-те, увелико предлаже да се на највећем делу територије Украјине формира „руска државност“, а не никаква украјинска – чак ни са тамошњима Русима и проруски оријентисаним Украјинцима на власти…

_________________________________________________________

ВЛАДИМИР Путин је обавио 15-ог дана руске специјалне војне операције у Украјини нове телефонске преговоре са Емануелом Макроном и Олафом Шолцом.

Кремљ је саоопштио само ово и ооволико:

«Лидери три земље су наставили разматрање украјинске тематике».

Можда се исход ових тројних преговора боље виде по исходу разговора (у Анаталији) шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе.

Јер, Украјинац је по завршетку једноипосатног разговора изјавио:

„Преговори су били тешки. Нисмо успели да  се договоримо ни о прекиду ватре. Данас сам чуо и да је прекид ватре повезан са испуњавањем Путинових захтева Украјини. Украјина није одустала од борбе и неће одустати. Спремни смо на дипломатска решења, али док их не буде – бранићемо своју земљу од руске агресије“.

А Лавров је у Анталији открио: „Размотрили смо и могућност сусрета председника Путина и Владимира Зеленског. Председник Руске Федерације није против преговора са Зеленским, али инсистира на припремним разговорима и договорима.

Москва тражи да Украјина призна Крим и независност ДНР и ЛНР, да законски прогласи свој ванблоковски статус. А претходно да капитулира, после чега би уследиле демилитаризација и денацификација.

Битка за стратешки важни лучки град Мариупољ ушла у пресудну фазу

Ни Путиновви ни Лавровљеви преговори очекивано нису донели ништа посебно, у дану у којем је постало јасно да је битка за Мариупољ, стратешки важни град на Азовском мору са 400.000 становника, ушла у пресудну фазу.

Снаге Доњецке Републике, којој Мариупољ припада, ослободиле су четири његова дела на источној обали реке Калмиус и једа на западној.

Други човек у војном врху ДНР Едуард Басурин, упозорио је припаднике украјинских снага у граду, међу којима главну реч воде националисти и неонацисти из добровољачких батаљона у саставу украјинске армије и Националне гарде:

„Обуставите борбу, положите оружје. Пред вама су само две могућности: да се предате и да будете уништени“.

Познати ратни извештач Семјон Пегов, који се налази у Мариупољу, тврди да је 60 одсто источног дела града већ ослобођено и да су борци ДНР већ стигли и до познате фабрике „Азовстаљ“…

Руска војска увелико залази иза леђа Украјинцима распоређеним око Славјанска, наставља опкољавање Кијева и стезање обруча око Николајева. Истовремено је почела продор у дубину украјинске територије према Запорожју и Кривом Рогу.

Украјинска армија видљиво губи и одбрамбени и офанзивни потенцијал. Зато је и разумљиво што увелико почињу размишљања на тему: шта са Украјином након њеног војног пораза.

Примера ради, познати експерт Ростислав Ишћенко, који је живео у Кијеву до 2014-те, увелико предлаже да се на највећем делу територије Украјине формира „руска државност“, а не никаква украјинска – чак ни са тамошњима Русима и проруски оријентисаним Украјинцима на власти…

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Факти.орг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!