Србија

ЕПС за зиму припрема реструкције струје!

Влада Србије предложила је ЕПС-у да цена струје за привреду, до краја ове године, буде 95 евра за мегаватсат а чим Надзорни одбор формално донесе ту одлуку, привредницима ће бити послати нови уговори, сазнаје Данас.

То није једина мера која се очекује ових дана када је реч о енергији. Према сазнањима Данаса, у плану су и рестрикције струје током зиме, јер је неопходно смањење потрошње за 500 МW на сат и то на нивоу целе Србије.

Очекује се да ће привредници због новог поскупљења струје тражити подизање ограничених цена енергената, а основ за такав захтев, уз поскупљење сировина, био би и ово ново поскупљење струје са 75 на најављених 95 евра по мегаватсату.

Према сазнањима нашег листа, привредници разматрају да хитно траже подизање границе коју је Влада недавно прописала за пелет, од максималних 38.000 динара за тону.

Наиме, сировина, односно отпадно дрво које произвођачи купују од Србијашума поскупело је око 15 одсто, цена је код приватника отишла са 9.000 на 12.000 динара за кубни метар, а уз поскупљење струје од 26,66 одсто, како се очекује, цена коју је прописала Влада, како тврде, не може да покрије трошкове производње.

Да подсетимо, Данас је раније писао да ће до 31. августа цена струје за привреду бити ограничена на 75 евра по мегавату без ПДВ-а, а после тога привредници очекују повећање – за које нису спремни.

Извор
Данас.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!