Свет

Све мања заступљеност евра у светској трговини

Насупрот паду валуте ЕУ прекограничне трансакције у кинеским јуанима скочиле су на највиши ниво у последњих пет месеци

Међународна трговина реализована у еврима прошлог месеца је забележила најнижи ниво у последње три године, објавио је „Блумберг“ позивајући се на податке Друштва за међубанкарске финансијске телекомуникације (СWИФТ).

Статистички подаци СWИФТ-а показали су да је удео прекограничних трансакција које укључују евро пао на 31,74 одсто у априлу са 32,64 посто колико је износио у марту.
Отворите Телеграм да примате избор наших најбољих вести

У извештају се констатује и да су плаћања у америчком долару порасла на 42,71 одсто са 41,74 посто у марту, док су прекограничне трансакције у кинеским јуанима скочиле на највиши ниво у последњих пет месеци. Удео плаћања у јапанском јену пао је на 3,51 одсто у априлу са 4,78 одсто у марту.

„Удео долара наставио је да расте након колапса неколико америчких зајмодаваца и забринутости око швајцарске банке Kреди Свис, коју је преузео УБС“, пренео је „Блумберг“.

Извештај је указао и да је, упркос недавном паду, евро и даље другопласирана валута за међународна плаћања на СWИФТ-у.

Истовремено употреба јуана у глобалној трговини стално расте у складу с напорима кинеске владе да интернационализује своју валуту. Јуан заправо игра главну улогу у светској трговини јер све више земаља настоји да смањи своје ослањање на западни финансијски систем, а посебно на амерички долар.

Русија и њени партнери све више користе локалне валуте у међусобној трговини, а раде и на успостављању нове резервне валуте услед западних санкција уведених Москви.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
webtribune.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!