Политика

ЛДП би да окупи странке због “аутономије Војводине”

Представници Покрајинског одбора Либерално-демократске партије за Војводину су данас изјавили да су у току разговори о формулисању Платформе за европску Војводину што је основа за консензус о положају те покрајине у Србији, а затим и за залагање за промену “штетног” Устава Србије.

Председник ЛДП за Војводину Душан Мијић рекао је на конференцији за новинаре да рачуна на странке које имају “провојвођански карактер”, а пре свега на Лигу социјалдемократа Војводине, Савеза војвођанских Мађара и Демократску странку, као и на невладине организације, интелектуалце, привреднике.

“Потребна је хомогенизација онога што грађани желе, јер то јесте потреба већинске Војводине. Потреба већинске Војводине је грађанска држава, а не национална”, поручио је Мијић.

Потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов, из ЛДП, рекао је да је Војводини потребна модерна европска аутономија.

“Желимо да помогнемо Србији да добије датум преговора јер ће се на тај начин Војводина вратити кући”, рекао је Вребалов. Додао је да ЛДП у Војводини ужива пуну аутономију у односу на централу странке.

 “Покрајински одбор ЛДП има убедљиво највећу аутономију у односу на све ‘београдске’ странке”, рекао је Вребалов.

 Председник Политичког већа Четврте Војвођанске конвенције Живан Берисављевић у својству госта на конференцији за новинаре је рекао да је “судбоносни тренутак” за политичке снаге у Војводини да се обједине.

 “Све провојвођанске снаге, без обзира где им се налазе централе, требало би да се обједине око идеје Војводине. И упркос најстрашнијим насртајима на биће Војводине, то обједињавање се догађа”, казао је Берисављевић. Он је оценио да је актуелни Устав Србије политички генератор свих криза које имамо на овом простору.

 “Проблем Војводине не може се решити без договора са демократским снагама у Србији. Постоје отпори према томе да имамо било какав однос са странкама у Београду. Али, то није тачно, јер је вековна тежња Срба у Војводини била да Војводина буде са Србијом, али не да буде под Србијом”, казао је Берисављевић.

 Он је оценио да се Војводина данас, међутим, третира “као највећи ратни плен милошевићевске политике”.

 “Интерес Војводине је да буде трајно у држави Србији, али равноправна и да то буде гарантовано Уставом”, поручио је Берисављевић. Учесници конференције су подсетили да се данас навршава 39 година од доношења Устава из 1974. године и додали да је тај устав омогућио Војводини највећу економску експанзију у скоријој историји.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!