Црна Гора

Црна Гора данас бира председника

После предизборне кампање коју су обeлежиле тешке речи двојице кандидата за председника Филипа Вујановића и Миодрага Лекића, Црногорци излазе на биралишта. Право гласа има више од пола милиона Црногораца. До 15 сати гласало 37 одсто бирача.

Више од пола милиона Црногораца са правом гласа бира новог шефа државе, после кампање коју су обежиле међусобне оптужбе два кандидата Филипа Вујановића и Миодрага Лекића.

До 15 сати гласало је 37 одсто бирача, а гласање протиче без неправилности, саопштила је Државна изборна комисије (ДИК).

Према подацима ДИК-а, највећа излазност до поднева је забележена у Шавнику (33,15 одсто), Пљевљима (30 одсто) и Будви (24,55 одсто), а најнижа у Рожајама (8,62) и Улцињу (8,88 одсто).

У Подгорици је до 12 сати гласало 21,21 одсто бирача, а у Никшићу 24,20 одсто.

Филип Вујановић је после гласања изразио уверење да ће победити на председничким изборима, поручујући да ће наредни мандат посветити економском развоју Црне Горе и наставку европских интеграција.

“Што се тиче прогнозе изборног резултата убеђен сам да ћу победити убедљивије него на прошлим председничким изборима, односно да ће подршка грађана бити још снажнија, како би наставили би наставили са политиком економског напретка Црне Горе и европских интеграција”, истакао је Вујановић.

Након гласања, Миодраг Лекић је рекао да очекује да ће грађани Црне Горе већински гласати за њега на данашњим изборима, односно да ће подржати промене у тој држави.

Упитан како би његов избор за председника Црне Горе утицао на односе са Србијом, он је одговорио позитивно.

“Утицало би апсолутно позитивно како са Србијом, тако и са осталим државама у региону. Са Србијом посебно, имајући у виду све богате везе са Црном Гором. Покушаћу да допринесем да ти односи буду што бољи како са Србијом тако и сао сталима, јер Црна Гора заслужује бољи међународни углед”, навео је Лекић.

Гласање је почело у седам часова, када се отвара 1.169 бирачких места.

Око 511.000 грађана има право да бира председника Црне Горе, а према наводима неких опозиционих партија, бирачко право неће моћи да искористи око 30.000 грађана Црне Горе, јер немају нове, биометријске личне карте.

Очекује се да први незванични резултати председничких избора буду познати пола сата по затварању биралишта, с обзиром на то да се за функцију шефа државе такмиче два кандидата.

Да би председник Црне Горе био изабран, потребно је да један од кандидата добије више од половине важећих гласова бирача који су изашли на изборе. Ако тај услов не буде испуњен, за 14 дана ће бити одржан други круг избора.

Истраживање које је раније обавио подгорички Центар за демократију показало је да Вујановић има подршку скоро 55 одсто бирача, а Лекић нешто више од 43 одсто.

Вујановић је кандидат владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС), а Лекић формално независни кандидат, али са пуном, политичком и техничком, подршком опозиционог савеза Демократски фронт, у којем су Нова српска демократија и Покрет за промјене.

Лекића су подржале и Социјалистичка народна партија и странка Позитивна Црна Гора.

Вујановић нема подршку Социјалдемократске партије, коалиционог партнера ДПС, а иза њега су стале Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива и странка која у црногорском парламенту представља етничке Албанце.

Председндичке изборе, али без надзора какав је био карактеристичан претходних пута, пратиће представници Парламентарне скупштине Савета Европе и Канцеларије за демократрске институције и људска права ОЕБС-а.

Први пут, изборе у Црној Гори ће пратити и руска невладина органзиација “Голос”, као и белоруска “Беларус Воч”.

Изборе први пут неће пратити црногорске невладине органзације.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!