Свет

И Принцип на стубу срама

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је отворено писмо европским званичницима у коме каже да РС неће идуће године учествовати на манифестацији Сарајево – срце Европе, којом ЕУ обележава век од почетка Првог светског рата. Председник РС је огорчен због тенденциозног повезивања Првог светског рата с опсадом Сарајева (1992-1995), чиме се јасно показује да је пројекат прославе негативно усмерен ка Србима.

Додик у писму упозорава да је такво обележавање 100-годишњице почетка Првог светског рата и сарајевског атентата “још један покушај мењања историје и њеног повезивања са скором прошлошћу ове земље”.

– Искрено се питам да ли да прихватим да су овај пројекат конципирали људи који не познају основне елементе друштвеног живота у овој земљи, односно да у њој живе три конститутивна народа и остали, а не само један народ, или да су њихове ставове затровале неке необјашњиве калкулације – запитао је Додик.

Професор др Предраг Симић каже да је довођење у везу Првог светског рата и опсаде Сарајева недопустиво прекрајање историје, а да је Додик први политичар који је на такве тенденције озбиљно реаговао.

– Још почетком 90-их година су се појавиле књиге које су у везу доводиле та два историјска догађаја, а Срби означени као главни кривци. Аутори тих књига су били Словенци, затим Хрвати и Бошњаци, а било је и других у иностранству који су прихватили интерпретацију да су Срби криви за Први светски рат, да ли је млад српски “терориста” убио Франца Фердинанда, што је довео до страшног крвопролића. Све то проистиче из историјског егзибиционизма од земаља које су заправо изгубиле Први светски рат, и које не желе Србе у ЕУ – каже Симић.

Он додаје да су и претходна и садашња власт у Београду одбијале да се озбиљно позабаве овим проблемом, а да је последице таквог српског става осетио и на својој кожи.

На удару Запада

Додик је у писму навео да РС остаје чврсто опредељена за чланство у ЕУ, мада су Срби, како је оценио, у протекле две деценије у више наврата били на удару међународне заједнице.
– Један од најважнијих разлога за то се налази у чињеници да у оквиру ЕУ нације не одумиру, већ се, насупрот томе, њихово историјско постојање ставља у први план – нагласио је Додик.

Потребна подршка Београда?

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да од Србије очекује да у регионалном смислу подржава политичке ставове Српске, те упитао зашто Срби немају право на две државе, а Албанци имају.
– Ако то чини Турска, онда у најмању руку очекујем да једна од тема Србије буде Република Српска, да органи Србије подрже политику која је дефинисана у Српској – поручио је Додик.

– Код нас постоји тврдокорно одбијање да се супростави оваквим тенденцијама, осим појединцима који се баве овим проблемом. Ми се држимо само класичних тумачења историје, и имамо крајње конзервативни приступ. Могуће је да и власти СПС-а намерно не жели да се бави овом темом, јер се одмах доводи у питање историјско виђење њиховог лидера Слободана Милошевића. На неки начин смо и сами криви за ово што се дешава. Тако да остаје Додиково писмо као кап воде у пустињи – закључује Симић.

Режисер Емир Кустурица оценио је да је приближавање 100-годишњице од почетка Првог светског рата супротставило бројна тумачења историје. – Међу ауторима нове историје предњачи Енглескиња Маргарет Мекмилан, која пише књигу у којој, како каже, неће штедети Србе, а историчар Кристофер Кларк покрет Млада Босна је упоредио са Ал Каидом!

Напоменувши да “Гаврило Принцип није пуцао на Франца Фердинанда у Бечу, него на окупираној територији”, Кустурица је истакао да за Кристофера Кларка то не би био податак, али да је за њега то веома важно.

Он је упитао шта би рекао господин Кларк када би знао да су нацисти приликом војног уласка у Сарајево 1941. скинули мраморну плочу на којој је била посвета младобосанцима?

– По завршетку Другог светског рата табла је враћена, а Принципове стопе утиснуте су у асфалт. Мост преко пута места где је Принцип извршио атентат добио је име Гаврила Принципа. Сада треба забележити да је табла Младе Босне поново скинута и да је мост који се звао Принципов престао тако да се зове – закључио је Кустурица.

Манифестација Дани Сарајева у Београду: Једнострана слика страдања

У Србији је пало још једно извињење, додуше нижег ранга, али исте конотације као и извињења која су раније потекла од српских званичника. Директорка Иницијативе младих за људска права Србије Маја Мићић извинила се Сарајлијама који су током рата 90-их били деца због изгубљеног детињства и страха који су претрпели. Српску децу страдалу у Сарајеву и широм БиХ током протеклог рата нико није ни поменуо.

Наградили Наташу Кандић

Награду фестивала Дани Сарајева у Београду добила је активисткиња за људска права Наташа Кандић.
“У времену када су наша друштва апатична, када се чини да се националистичка и погубна реторика никада неће променити, Наташа Кандић нам даје светли пример”, истиче се у саопштењу.

У склопу фестивала биће организована и дебата због чега млади из Београда о опсади Сарајева још увек знају мало или готово ништа, али у сваком случају недовољно према мишљењу организатора невладине организације Иницијативе младих и њихових донатора – амбасада западних земаља.

У оквиру фестивала посвећеног Сарајеву, биће приказане и кратке поруке Сарајлија који су у време опсаде града били деца. Тако ће Београђани у наредних неколико дана на изложби у Културном центру главног града моћи да читају поруке које ће им упорно сугерисати да су одговорни за страхоте деце у Сарајеву.

Како се Сарајево у време рата понело према Србима, житељима тог града, недавно је описао бивши члан Председништва БиХ Ненад Кецмановић.

“Срби се са Сарајевом као својим главним градом тешко могу субјективно идентификовати већ самим тим што су из њега великом већином протерани. Већ првих дана рата безмало сви кадрови српске националности који су се затекли у Сарајеву на челу привредних предузећа, банака, медијских кућа, клиника, факултета, школа итд. били су смењени, уколико већ сами нису поднели оставке под притиском неповерења бошњачке околине.

Бисерко: Срби криви за рат

Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко представила је у Сарајеву књигу “Урушавање Југославије – фатална привлачност српског национализма”, у којој је за распад бивше државе и грађански рат оптужила – српски национализам.

– Књига је била покушај да се разуме позадина ратова у протеклих 20 година, јер они нису почели из чиста мира. Мој примарни циљ је био да и сама научим шта се иза свега тога крило и узела сам као одредницу годину 1966, од Брионског пленума, када је Југославија одлучила да се федерализује и када је српска страна то доживела као крах Југославије и почетак краја те земље – објаснила је Бисерко.

Затим су опет, готово сви, били колективно стигматизовани као издајници, петоколонаши, колаборационисти итд. због чега су уследила масовна хапшења, пљачкања, пребијања, убијања, што је резултирало бежањем из града, уз предају станова, девиза, драгоцености”, навео је Кецмановић у недавно објављеном ауторском тексту. 

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ма шта би ми глупи Срби радили без Соње и Соње и Наташе…Ако нам је,тако нам и треба.У свим демократским државама тајне службе би већ одавно урадиле свој посао,а код нас су оне главне увек…Ма сви су исти,и они доскорашњи а и ови сада.Ништа се није променило,ми смо и даље убице и геноцидни и извињавамо се свима ,које ионако трба укинути јер постоје захваљујући нама Србима…ах те агенције и организације…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!