Економија

Све дужи редови гладних у Србији

НА списку људи који се хране на казану у протекле две године дописано је чак две хиљаде људи више. У реду за једини топао оброк сваког дана је сада више од 12.500 Београђана. У 17 градских општина отворен је 51 пункт, а редови гладних су најдужи у општинама Земун, Палилула и Вождовац. Секретар за социјалну заштиту Ненад Матић каже да је, на жалост, међу њима и све више деце.

Корисници народних кухиња су најсиромашнији становници Београда, пре свега, корисници материјалног обезбеђења, чланови самохраних и старачких домаћинстава и пензионери са најнижим примањима. Пријаве за коришћење услуга народне кухиње подносе се надлежном Центру за социјални рад.

– Забрињавајуће је што је број суграђана који не могу себи да обезбеде ни основне намирнице све већи – напомиње Матић. – На годишњем нивоу издвајамо више од 700 милиона динара. Видећемо да ли ће та сума бити довољна до краја године, а ако се тренд раста броја корисника буде наставио, настојаћемо да се новац обезбеди ребалансом буџета.

 

МАЛЕ И ХЛАДНЕ ПОРЦИЈЕ СУГРАЂАНИ који су гладни не бирају много, али су се жалили да порције које добијају нису адекватне и да је јело хладно, али и да на пунктовима не буде увек довољно хране за све који су на списку. Надлежни кажу да је једна од идеја да у свакој општини буде кухиња из које се дистрибуирају оброци.

 

Оброке за најсиромашније суграђане припрема Војна установа “Дедиње”, а да ли ће и убудуће бити ангажовани на овом послу зависи од резултата тендера. У току је поступак јавне набавке, па ће се у јуну знати ко је понудио најбоље услове за припрему хране за народне кухиње.

 

РЕДОВНЕ КОНТРОЛЕ

– ГРАДСКИ завод за јавно здравље редовно контролише исправност намирница у народним кухињама – објашњава Матић. – Они воде рачуна и да оброци буду здрави и да њихова нутритивна вредност задовољава дневне потребе одраслог човека.

 

БРОЈКЕ

* 12.500људи свакога дана добија бесплатан оброк

* 51пункт народне кухиње у 17 београдских општина

* 6нових пунктова отворено у последње три године

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!