Економија

План штедње: Плате прве на удару

ВЛАДАЈУЋА коалиција током наредне две недеље ће разматрати на који начин је могуће смањити расходе државе. На столу ће се наћи и сугестије Фискалног савета и Међународног монетарног фонда, а међу њима је – замрзавње плата и пензија. Министар финансија и привреде Млађан Динкић у понедељак је најавио да је његова идеја да се зараде у јавном сектору прилагођавају примањима у привреди. Судбину пензија и планираног октобарског повећања од два одсто, министар није прецизирао.

– Морамо да седнемо, изнесемо своје планове, имаћемо неку врсту усаглашавања и након тога изаћи са јединственим предлозима – рекао је Динкић. – Морамо да смањимо буџетски дефицит, не можемо цедити суву дреновину, морају да се крешу расходи. Треба да се размотри однос плата у јавном и приватном сектору на шта указују Фискални савет и ММФ. Мој предлог је да вежемо судбину запослених у јавном сектору за судбину запослених у приватном. Морамо да видимо како се крећу плате у приватном, па тек на бази тога да тражимо формулу кретања плата у јавном сектору.

Зараде које исплаћује држава већ годинама су јаче од примања људи који раде у приватном сектору, у просеку за чак 30 одсто. Истовремено у годинама кризе, када је у привреди подељено на стотине хиљада отказа, радно место у јавном сектору је било прилично сигурно. Фискални савет је недавно поновио да треба кренути у озбиљну реформу овог дела државе, али да свежих анализа о вишку радника – нема. Према старим проценама, јавни сектор би функационисао и када би из њега отишло између 20.000 и 25.000 људи.
НБС У БУЏЕТ ГУВЕРНЕР Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да централна банка одлично сарађује са Владом Србије, али да свако мора да одговорно ради у својој области. Она је најавила и да ће Савет гувернера у уторак усвојити годишњи финансијски извештај НБС којим је предвиђено да у буџет буде пребачен „значајан износ средстава“ од добити централне банке, што је, према њеним речима, обрадовало владу.

– Запослени у јавном сектору ће остати без неких привилегија, а да ли ће бити губитка посла зависи од случаја до случаја – одговорио је министар Динкић на питање да ли ће бити отпуштања. – Држава размишља да се повуче из управљања неким јавним предузећима, да се скину неке субвенције и трошкови. То не мора нужно да значи приватизацију, већ давање у дугорочни закуп уз управљање, па и докапитализацију.
ОСТАЈЕ АМОРТИЗАЦИЈА НА НЕКРЕТНИНЕ

ГРАЂАНИ, ипак, не би требало на својој кожи да осете нова пореска правила. Одбор за финансије Скупштине Србије у понедељак је усвојио амандман на измене Закона о порезу на имовину. По њему ће градови и општине моћи да одобравају умањење пореске обавезе на име амортизације на некретнину и то до један одсто по години старости. Максимална олакшица не сме да пређе 40 одсто.

Судбина предузетника књиговођа, рачуновођа, лекара, стоматолога и адвоката, међутим, још није извесна. Влада је усвојила амандман председника Скупштине Небојше Стефановића којим би ове делатности остале у систему паушалног опорезивања. Амандман није прошао Одбор за финансије.

– Влада Србије је усвојила амандман, уз моје и противљење министара из Уједињених региона Србије – рекао је Млађан Динкић. – Скупштински одбор за финансије је, међутим, одбио овакву одлуку Владе Србије и прихватио предлог Министарства финансија да ове категорије воде књиге убудуће.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!