Блиски Исток

Турска: Протести се шире, Ердоган оптужује и Твитер (фото)

ИСТАНБУЛ – Друштвене мреже и опозиција кривци за нереде широм Турске, поручио премијер Реџеп Тајип Ердоган, против чије владе Турци протестују пуна четири дана. Током ноћи приведено 500 демонстраната. Сукоби полиције и демонстраната и даље трају.

Ситуација у Турској се компликује. Синдикат радника јавних служби од сутра у штрајку. Само у Анкари до сада ухапшено око 1.500 демонстраната, јавља РТС.

Најмање 1.700 особа је повређено, а више од 1.750 приведено током вишедневних протеста у Турској и сукоба демонстраната са полицијом. Премијер Реџеп Тајип Ердоган наводи да су за антивладине протесте криве друштвене мреже које представљају “претњу друштву”.

“Сада постоји зло које се зове Твитер”, рекао је Ердоган и додао да се “најбољи примери лажи могу тамо пронаћи”. “За мене су друштвене мреже највећа претња друштву”, рекао је Ердоган, истакавши да су друштвене мреже и опозиција криви за нереде.

Протести који су проистекли из гнева због прекомерне полицијске силе прерасли су у највеће антивладине демонстрације у Турској последњих година, наводи Асошиејтед прес.

Председник Турске Абдулах Гул позвао је демонстранте да прекину протесте и дао им уверавања да су власти чуле њихове захтеве.

“Демократија не значи само победу на изборима… Потпуно је природно изражавати другачија мишљења мирним протестима”, рекао је Гул новинарима и додао да су “поруке добре воље примљене”, преноси агенција Анадолија.

Ердоган није дао тако помирљиве изјаве и данас је поновио да демонстрантима манипулишу екстремистичке групе.

“Остаћемо чврсти… будите мирни, превазићи ћемо све то”, рекао је Ердоган и додао да ће народ имати прилике да сруши власт на локалним изборима 2014. ако се власт заиста понашала антидемократски, како тврде демонстранти.

Ердоган је рекао да ови протести не представљају “турско пролеће”, по угледу на арапско пролеће.

“Они који називају ове догађаје ‘турским пролећем’ не познају Турску”, рекао је Ердоган, преноси ББЦ.

 

***

“АНОНИМУСИ” НАПАЛИ САЈТ ТУРСКЕ ВЛАДЕ

Група хакера “Анонимуси” извела је рано јутрос низ напада на сајтове турске владе у знак одмазде због насиља полиције над антивладиним демонстрантима у Турској, јавља “Глас Русије”.

У неколико порука “Анонимуса” на “Твитеру” дати су линкови за те сајтове, укључујући Интернет страницу турског председника Абдулаха Гула и сајт турске владајуће странке Правде и развоја којима није могуће приступити.

“Анономуси” су обећали да ће предузети акцију широм света којом ће натерати турску владу да падне на колена. Тај хакерски покрет планира да нападне сваки сајт и свако средство комуникације турске владе.

Они тврде да су оборили неколико сајтова у Турској, међу којима су сајтови општина у Мерсину и Измиру, као и технолошки институт Гебзе.

 

Агенције

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!