fbpx

Крушевац: Гладују и запослени

0
(0)

КРУШЕВАЦ – Више од 3.000 запослених у производњи ради уз стално кашњење плата, а због очајне ситуације у привреди, Самостални синдикат затражио је хитну седницу Социјално-економског савета града, којој је требало да присуствују и представници Министарства финансија. Свет је у петак заседао, али се позвани нису појавили, па ће синдикалци 6. јуна одлучивати и о могућем штрајку.

Представници радника су раније, на састанку Већа самосталних синдиката, упозорили да је град у реалном сектору практично – мртав, те да производње нема или је симболична, па држава треба да се пита жели ли, уопште, да помогне посрнулу крушевачку привреду. Јер, нема бољитка без инвестиција, нових радних места, али и спасавања постојећих фабрика.

– Радници штрајковима покушавају да дођу до плата, а када се потпише споразум, послодавац то учини да би смирио страсти и не пада му на памет да поштује договорено – указује Миленко Михајловић, председник Самосталног синдиката.

И заиста, запослени у корпорацији „Трајал“, која упошљава 1.880 радника, готово сваког месеца протестују док им се не исплате зараде…

– Све институције сматрају да су решиле проблем ако продају фабрику, а заборављају да су ту радници – подсећа Милосав Вукоичић, лидер синдиката у „Трајалу“.

СЛИКА ОКО 16.000 Крушевљана нема посао, па домаћинства за струју, грејање, воду и комуналије дугују више од милијарду динара. Само у последњој деценији без радног места остало је готово 10.000 људи, половина приватизација је раскинута, а у реструктурирању је седам предузећа.

У хемијској индустрији „Жупа“, где је (пре)остало 335 запослених, чекају на исплату 25 зарада! Незадовољство радника кулминирало је минуле седмице, када се чувар Зоран Ђидић одлучио на штрајк глађу.

Дужан је и ИМК „14. октобар“, од којег радници потражују десет и по зарада. Последњу исплату 1.550 запослених добило је 10. маја и то је, како наводе у овој фабрици, 80 одсто првог дела јунске плате за 2012. годину!

– Незадовољство радника је велико и ескалираће – упозорава Љубиша Велимировић, председник Самосталног синдиката у ИМК.

– Тренутно, радници из реалног сектора немају оверене здравствене књижице, загарантоване плате и посао.

Дејан Богдановић радник „Савременог дома“, који је делом дат турској компанији „Ерсте“ у закуп, каже да им се још дугује око 22 плата, као и да су прошлог месеца примили по 5.000 динара. Угоститељско-туристичка организација „Жупа“ прекинула је штрајк после четири месеца и, у међувремену, чека да послодавац исплати заостала примања и овери здравствене књижице…
ГАШИЋ ТРАЖИ ОПРЕЗ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Братислав Гашић истиче да ће локална самоуправа стати иза сваког захтева радника, али да су ингеренције локалне самоуправе – ограничене. Гашић је, најављујући да ће искористити свој политички утицај како би се дошло до решења, указао на то да преговори о будућности фабрике морају да се воде опрезно. По његовим информацијама, УТР „Жупа“ је пред стечајем и у Министарству финансија му је речено да ће – ако се раскине купопродајни уговор са бугарским „Брикелом“ – иста судбина задесити и „Трајал“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТУГА Град Ваљево ускратио новац за оброке 35-оро деце из социјално угрожених породица

5 (3) Тридесетпеторо деце из социјално угрожених породица међу којима су и деца са потешкоћама …

Како су Британци систематским изгладњивањем усмртили преко 60 милиона Индуса

4.5 (8) Током 190 година пљачке и отимачине, читав Индијски потконтинент прошао је кроз двадесетак …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *