Политика

Реконструисани преваранати: Нова Влада – више министара

Београд — Упоредо са кадровским решењима, спремају се и измене уговора владајућих партија, пишу Новости. После реконструкције биће више министара.

Разговори о реконструкцији Владе улазе у сам финиш: унутар странака су убрзане консултације, а Ивица Дачић и Александар Вучић, свакодневно разговарају о ресорима и кадровским решењима. И најављују да ће се до краја седмице знати и тачан број чланова Владе и сва имена.

С обзиром на то да ће ресори које је досад водио Млађан Динкић бити подељени, а да Вучић више неће обављати две функције, извесно је да ће у Немањиној после реконструкције бити више министара. Уз министре који остају у Влади и настављају посао, наћи ће се Лазар Крстић, који преузима финансије, а врло вероватно и директор БИА Небојша Родић. 

Иако је пре само годину дана с места генералног секретара председника Србије прешао на чело БИА, Родић је најозбиљнији кандидат за министра одбране. 

Премијер Дачић није у понедељак желео да говори о конкретним именима: 

“До краја седмице биће познате све појединости око реконструкције и Влада ће се врло брзо преусмерити, не само на европске интеграције и дијалог са Приштином, већ и на економију”.

“Логично је да свако хвали своје, а то сад није потребно. Ја сам председник Владе Србије и то не доводи у питање нико од коалиционих партнера”, рекао је Дачић поводом изјаве министарке енергетике Зоране Михајловић да “Влада није Дачићева него Републике Србије”. Он је додао да са СНС, као највећом странком у коалицији, постоји веома коректан однос:
“Овакве изјаве нису добре ни са једне ни са друге стране. Свако има свој индентитет, али ово је и моја влада и Вучићева. Ово је Влада Републике Србије и ја сам задовољан што она добро функционише”.

Док најјаче странке владајуће коалиције скицирају шему реконструисане владе, мањи партнери чекају позив како би их упознали о свим детаљима. 

Момо Чолаковић, потпредседник ПУПС, казао је Новостима да у четвртак или петак очекује састанак око реконструкције Владе и коалиционог споразума: 

“Сигурно ћемо инсистирати да и у следећем коалиционом споразуму остане оно што је већ предвиђено – нема замрзавања, ни смањења пензија”. 

И из Угљанинове странке, која је више пута предлагала да се актуелна Канцеларија за развој недовољно развијених подручја „издигне“ на ниво министарства, очекају позив. 

“Сва питања око реконструкције, у овом моменту у надлежности су СНС и СПС”, каже Енис Имамовић, функционер СДА. 

Док власт кроји распоред ресора, УРС припрема тактитику опозиционог деловања. 

Портпарол те странке Марко Селаковић каже да ће до краја ове недеље бити одржан састанак врха партије на којем ће бити речи о реконструкцији. Очекује се и одлука када ће Млађан Динкић, Верица Калановић и Сузана Грубјешић поднети званичне оставке. 

А невладине организације, подржане опозиционим странкама, тражиле су да у новој Влади буде задржан европски стандард да жене чине трећину министара.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!