Србија

ЕУ тражи укидање српских судова на Косову и Метохији

Београд — Председница Друштва судија Драгана Бољевић каже да ће Србија, ако прихвати захтев ЕУ да повуче своје судове са Косова, практично признати независност Косова.

Бољевићева је новинарима у Београду рекла да је новим Законом о уређењу судова и тужилаштава у Србији предвиђено да се питање судова на Косову реши посебним законом о суштинској аутономији, али је додала да Устав Србије у том случају прописује референдум.

“За сада су сви судови на Косову остали. Закон је прописао да ће се ти судови на Косову регулисати посебним законом. Међутим, такав закон захтева референдумско изјашњавање, јер се тиме улази у суштинско мењање Устава. Одредба Закона (о уређењу судова и тужилаштава) која прописује да ће се тај (посебан) закон донети до 31. децембра је нереална”, рекла је она.

“Од 1.01.2014. имаћемо судове на Косову или ће закон бити донет без референдумског изјашњавања, што би било противуставно”, рекла је Бољевићева.

Упитана о ставу Европске уније, Бољевићева је рекла да ЕУ “инсистира да Србија укине судове на Косову”.

Бољевићева је рекла да ниједна држава не би требало да се одрекне свог суверенитета, јер ако повучете судове са Косова, ви сте практично признали независност Косова.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!