Економија

Сељаци у Србији све сиромашнији док су обори и торови све празнији

СРПСКИ сељак има 59 година, једну краву, три свиње и 20 кокошака, а живи у Шумадији где обрађује земљу величине пет хектара са трактором старим 10 година. 

Овакви резултати пописа пољоприведе у Србији, првог после пола века, у неким сегментима су апсолутно поражавајући, али су по оцени Драгана Гламочића, министра пољопривреде, реални и представљају аларм на будилнику.

– Пољопривредом се бави 1,4 милиона људи, а просечна старост је 59 година – каже Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику. 

– Занимљиво је да се 82 одсто газдинстава води на мушкарца, али пољопривредне радове у 63 одсто обављају жене. Српско село је старо, у 69 одсто случајева има од једног до два члана, а најгора је сигурација у Црној Трави, Бабушници и Сечњу.

Занимљиво је да 77 одсто домаћинстава гаји стоку, али имају само једну-две краве, од три до девет свиња. Србија има 908.102 говеда, 1,7 милиона оваца 3,4 милиона свиња и више 26 милиона живине.

КОД КОМШИЈА – БОЉЕ Подаци су нарочито поразни када се Србија упоређује са комшијама, а нарочито са земљама ЕУ. Просечна величина поседа у Србији је 5,4 хектара (у Војводини 11 хектара, а у Шумадији 3,2 хектара), док је у Мађарској осам, Бугарској 12, а земљама ЕУ 14 хектара. Просечан број грла по домаћинству у Србији је три, у Мађарској и Хрватској четири, а у земљама ЕУ 11!

Министар Гламочић је нагласио да сада Министарство има увид у комплетну слику и добру основу за праћење, оцену и планирање будуће аграрне политике. 

– Ови подаци стижу у одлучујућем тренутку, уочи почетка преговора са ЕУ у јануару, јер ће за њих бити потребни тачни подаци – истакао је Гламочић.

Ово је први попис у последњих 50 година и прошле године анкетирано је 937.210 домаћинстава и 4.200 пољопривредних комбината и фирми, а резултати пописа су показали да у Србији тренутно има 631.552 пољопривредна газдинства. 

НАВОДЊАВАЊЕ

СРБИЈА има 3,8 милиона хектара пољопривредног земљишта, али се наводњава само 2,9 одсто или 99.773 хектара. Највећи проценат земљишта које се наводњава, 58,251 хектар, налази се у Војводини.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Лоше вам истраживање,сељак има трактор стар преко 20 година а тек сваки двадесети има краву,незнам како вам је успело али ова црна слика је ружичаста у односу на право стање ствари.

    1. У праву си,само критикујем а истраживање је велики и обиман посо.само знам да код мене у селу већина сељака има тракторе купљене до 90 године и да у селу нема двадесетак крава а ретки су који имају по 3-4 хектара земље а као живо смо село мислим негде 2800 гласача значи можда преко 3000 хиљаде душа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!