четвртак , 24 септембра 2020

Сељаци у Србији све сиромашнији док су обори и торови све празнији

0
(0)

СРПСКИ сељак има 59 година, једну краву, три свиње и 20 кокошака, а живи у Шумадији где обрађује земљу величине пет хектара са трактором старим 10 година. 

Овакви резултати пописа пољоприведе у Србији, првог после пола века, у неким сегментима су апсолутно поражавајући, али су по оцени Драгана Гламочића, министра пољопривреде, реални и представљају аларм на будилнику.

– Пољопривредом се бави 1,4 милиона људи, а просечна старост је 59 година – каже Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику. 

– Занимљиво је да се 82 одсто газдинстава води на мушкарца, али пољопривредне радове у 63 одсто обављају жене. Српско село је старо, у 69 одсто случајева има од једног до два члана, а најгора је сигурација у Црној Трави, Бабушници и Сечњу.

Занимљиво је да 77 одсто домаћинстава гаји стоку, али имају само једну-две краве, од три до девет свиња. Србија има 908.102 говеда, 1,7 милиона оваца 3,4 милиона свиња и више 26 милиона живине.

КОД КОМШИЈА – БОЉЕ Подаци су нарочито поразни када се Србија упоређује са комшијама, а нарочито са земљама ЕУ. Просечна величина поседа у Србији је 5,4 хектара (у Војводини 11 хектара, а у Шумадији 3,2 хектара), док је у Мађарској осам, Бугарској 12, а земљама ЕУ 14 хектара. Просечан број грла по домаћинству у Србији је три, у Мађарској и Хрватској четири, а у земљама ЕУ 11!

Министар Гламочић је нагласио да сада Министарство има увид у комплетну слику и добру основу за праћење, оцену и планирање будуће аграрне политике. 

– Ови подаци стижу у одлучујућем тренутку, уочи почетка преговора са ЕУ у јануару, јер ће за њих бити потребни тачни подаци – истакао је Гламочић.

Ово је први попис у последњих 50 година и прошле године анкетирано је 937.210 домаћинстава и 4.200 пољопривредних комбината и фирми, а резултати пописа су показали да у Србији тренутно има 631.552 пољопривредна газдинства. 

НАВОДЊАВАЊЕ

СРБИЈА има 3,8 милиона хектара пољопривредног земљишта, али се наводњава само 2,9 одсто или 99.773 хектара. Највећи проценат земљишта које се наводњава, 58,251 хектар, налази се у Војводини.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Економски судар САД и Кине у Србији

5 (3) Доласком Америчке развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд, наша земља дефинитивно постаје економски …

„Недимовићу, је л’ стварно не знаш каква је ситуација у ратарству?“

5 (3) Како је могуће да Бранислав Недимовић може да буде министар пољопривреде у влади …

9 Коментара

  1. нека се врате у села нека ослободе Београд, да данемо душом већ једном

  2. Лоше вам истраживање,сељак има трактор стар преко 20 година а тек сваки двадесети има краву,незнам како вам је успело али ова црна слика је ружичаста у односу на право стање ствари.

  3. Svako jaje, jabuka ili krastavac prolazi kroz fiskalnu kasu

  4. Sitan poljoprivrednik smeta tajkunima i poreznicima, jede svoj proizvod a PDV i proviziju ne plati. Pijavice i kepelji u fotelji.

  5. A kako vam je Srbija plodna, bogata i pitoma, dunav,sava, morava, drina, zelene planine, rudna bogadstva, banje,ma sve imate, raskrsnica balkana, dakle, rukovodioci nevaljaju, menjajte ih ili robujte

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *