Економија

Суфицит српског аграра у протеклој години 1.2 милијарде долара

Београд — Пољопривреда и прехрамбена индустрија Србије за 11 месеци ове године оствариле су извоз вредан 2,5 милијарди долара.

То је за 1,1 одсто више него од јануара до новембра 2012, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

Вредност извоза хране из Србије до краја године требало би, према проценама стручњака, да достигне 2,75 милијарде долара.

Динамика раста увоза је стабилна и у функцији је допуне асортимана понуде робе за широку потрошњу и сировина за потребе прерађивачке индустрије, а очекивања су да ће увоз хране у 2013. достићи око 1,55 милијарди долара. Поменута кретања би требало да резултирају суфицитом од око 1,2 милијарде долара. 

Подаци РЗС показују да је у билансу размене пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије с иностранством вредност увоза од јануара до новембра у висини од 1,4 милијарде долара за 6,1 одсто већа од оствареног у истом лањском периоду. 

Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа у периоду јануар-новембар 2013. године, има пад од 4,7 одсто и износи 1,09 милијарди долара, а стопа покривености увоза извозом је 177 одсто. 

Пад извоза меркантилног кукуруза, као последице појаве афлатоксина у претходној години и још присутне опрезности увозника се у високом степену компензује извозом меркантилне пшенице. 

Повезани чланци

Очекивања су да ће у календарској 2013. години бити извезено око 1,2 милиона тона меркантилне пшенице, док посматрано на нивоу комерцијалне сезоне (јул 2013/јун 2014.) за очекивати је да ће извоз меркантилне пшенице достићи 1,5 милиона тона рода 2013. године. То би представљало значајан рекорд у извозу пшенице за последњих 30. година. 

Раст извоза меркантилне пшенице “гура” откупну цену пшенице на више и поред тога што је претходне недеље цена имала незнатан пад до нивоа од 21,70 динара (без ПДВ) за килограм. 

Постоје очекивања да ће меркантилни кукуруз, рода 2013. године, повратити своју извозну позицију од фебруара 2014. године када се традиционално сваке године пушта у промет. 

Најважнији производи аграрног порекла у извозу, током 11 месеци су меркантилна пшеница (186 милиона долара), смрзнута малина (172 милиона долара), рафинирани шећер (144 милиона долара), меркантилни кукуруз (132 милион долара), рафинирано уље од сунцокрета (83 милиона долара)… 

Посматрано по одсецима, у извозу доминирају робне групе: воће и поврће, са оствареним извозом у вредности од 613,6 милиона долара и учешћем од 4,6 одсто у укупном робном извозу и жита и производи на бази жита, у вредности од 584,1 милион долара, са учешћем од 4,4 одсто у укупном робном извозу. 

На увозној страни, међу аграрним производима, доминира традиционално група ”неконкурентних” производа, који се не гаје у нашој земљи – сирова кафа (74 милион долара), банане (32 милиона долара), поморанџе (24 милиона долара), и мандарине, клементине и остали агруми у вредности од 7,2 милиона долара. 

По оствареној вредности у увозу најзаступљенији су воће и поврће са вредношћу увоза од 277,9 милиона долара, оствареним суфицитом од 335,6 милиона долара и са учешћем у укупном увозу од 1,5 одсто и кафа, чај, какао и зачини у вредности од 188 милиона долара.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!