Србија

“Силом нас терају у пензију”

Око 1.000 српских полицајаца, који раде у измештеним полицијским управама јужно од Ибра, три пута је протестовало незадовољно Уредбом Владе Србије којом сви радници МУП-а који раде на КиМ иду у пензију. Они траже промену Уредбе, поштовање Закона о полицији, право на рад у МУП-у или могућност интеграције у косовску полицију. Због бриселског споразума нашли су се у ћорсокаку.

Како каже Предраг Ђорђевић, председник Самосталног синдиката полиције Србије, полицајцима јужно од Ибра, за разлику од колега на северу, практично је укинуто право на рад.

Зашто протестујете?

– Два пута у децембру и други дан Божића изашли смо на улице незадовољни због пензионисања радника МУП-а који живе јужно од Ибра. Свим запосленима у ПУ на територији КиМ уредбом Владе од 26. децембра престаје радни однос у Министарству унутрашњих послова и ми смо у суштини приморани на пензију која је око 300 евра. Зато је недавно у Врању и протестовало око 300 запослених у ПУ Гњилане.

Могући нови протести

Разговарали сте са представницима МУП-а. Подржавају ли они вас?
– Желим да похвалим државног секретара МУП-а Вању Вукића који нам је одмах организовао састанаке са свима који су били укључени у договор о полицији у Бриселу. Представници МУП-а такође сматрају да проблем треба хитно решити и слажу се да се донесе посебан Закон о пензионисању радника МУП-а са КиМ-а чији би предлог садржао све наше захтеве за побољашње услова. Нажалост, главни фактори око решавања нашег проблема су Министарство финансија које је надлежно у делу исплате, Канцеларија за Косово и Метохију, која због политике спречавања исељавања Срба са КиМ је против да нам се омогући премештај у централну Србију и ПИО фонд, јер тражимо и отпремине, као што следују сваком запосленом у Србији. Уколико остану глуви за наше проблеме, наставићемо протесте.

Који су ваши захтеви?
– Тражимо измену уредбе када је реч о начину пензионисања. Тражимо поштовање Закона о полицији који прописује и бенефицирани радни стаж, као и додатних 20 одсто који додељује ПИО фонд. Тражимо слободу кретања и настањења, јер је тачком седам Уредбе прописано да ако полицајац оствари право на пензију, а промени место пребивалишта, губи пензију. 

То значи да ако се, на пример, ислеите из Косовске Каменице у Врање, губите право на пензију и на рад у МУП-у?

– Управо тако. Чак је и Уставом загарантовано право на слободу настањења, а међународне конвенције прописују да можеш да пензију стекнеш у Бечу, а сутрадан живиш у Србији. Многи би да раде. На пример, један мој колега се пре годину дана запослио, а завршио је полицијску Академију и сада мора у пензију. Значи, њега је држава Србија финансирала за осам година школовања, а сада му ускраћује право да ради. Такође, за нас јужно од Ибра не важи Бриселски споразум и ми немамо опцију да аплицирамо у косовску полицију. То важи само за полицијаце са севера. Хоћемо да знамо ко то оспорава? 

 

Вести

фото: ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!