Србија

Највеће поплаве у задњих 120 година, Горњи Милановац, Ваљево, Бајина Башта одсечени од света

БEOГРAД – Ванредна ситуациjа проглашена jе у целоj Србиjи због поплава и обилних падавина коjих ће, према прогнози, бити и наредних дана, мада ће слабити.

Буjице су однеле три живота, до сада jе евакуисано 4.607 особа, без струjе jе више од 300.000 домаћинстава, а акциjе спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полициjа, воjска и ватрогасно спасилачке екипе. У Баjиноj Башти клизишта однела 11 кућа.

Припадници ватрогасно-спасилачких jединица евакуисали су 766 особа, а у акциjама заштите и спасавања угрожених особа и њихове имовине од поплава ангажовано jе 728 припадника ватрогасно-спасличаких jединица са 189 возила, 64 пумпе и 36 чамаца.

У акциjи спасавања учествуjе 118 припадника Противтерористичке jединце, 65 припадника Специjлане антитерористичке jединице и 328 припадника Воjске Србиjе.

И даље, међутим, има насеља коjа су у потпуноj блокади, до коjих се тешко или никако не стиже, наjтежа jе ситуациjа на западу Србиjе, где су блокирани многи путеви, а Ваљево и Горњи Mилановац одсечени су од остатка света.

Стотину Ваљеваца евакуисано jе из два насеља у том граду, због поплава коjе jе изазвала Kолубара jер jе достигла историjски максимум, а евакуисан jе и већи броj осуђеника из казнено-поправне установе.

Jеднако лоша ситуациjа jе и у Oсечини, а иначе, у Ваљеву, али и у Лазаревцу било jе данас наjвише посла за Црвени крст, чиjи су представници, осим у допремању хране и ћебади, помагали и у спасавању грађана коjе jе требало евакуисати из угрожених домова.

У прекиду jе и саобраћаj на пругама Београд-Бар и Београд-Ниш, а у угроженим подручjима, укључуjући и Београд, обустављена jе настава у основним и средњим школама.

Наjкритичниjе jе било у Kоцељеви, али jе током вечери ситуациjа почела да се смируjе, Tамнава се полако повлачи, део насеља добио jе струjу, стигла jе цистерна с водом, допртемљене су и намирнице, а саобраћаj jе готово нормализован.

Воjска и полициjа, међутим дежураjу и вечерас и остаће у Kоцељеви и током ноћи, а критично jе ове вечери у Шапцу.

Tамо, наиме, расте ниво Саве, прогнозира се да ће током вечери порасти за 70 сантиметара, а сутра чак метар и по, сто ће бити 60 сантиметара више од наjвишег брањеног нивоа Саве у Шапцу.

С обзиром на метеоролошку прогнозу очекуjе се да ће ситуациjа даље ексалирати и у многим другим местима у Србиjи, те да ће падавине само повећати ниво воде у угроженим насељима, због чега из републичког штаба за ванредне ситуациjе апелуjу на грађане да следе упутства спасилаца, jер ће jедино тако заштитити и своj и животе других, што jе и наjважниjе.

Водостаjи више река у Србиjи изнад границе су редовне одбране од поплава, а количина падавина достигла jе рекорд у последњих 120 година, посебно у Београду и западноj Србиjи.

Готово сви министри су целог дана на угроженим подручjима где носе помоћ грађанима у невољи, због ситуациjе изазване поплавама заседали су и влада и штаб за ванредне ситуациjе, а порука коjу су пренели jе да, осим државе, коjа ће, како су навели, учинити све да умањи последице несреће, своj део посла мораjу да обаве и локалне самоуправе.

Истина, упркос критикама на рачун поjединих локалних самоуправа, већина њих учинила jе све што jе било могуће да се умање последице буjица, али, према речима шефа републицког штаба за ванредне ситуациjе Предрага Mарића, овог пута реч jе о катастрофи и таквим размерама елементарне неопогоде против какве jедноставно нема одбране.

Нешто мање невоља кише су последњих дана изазвале у Воjводини, док jе вечерас, кад jе реч о Београду, наjкритичниjе у Раковици.

Tопчидерска река jе надошла, до центра Раковице се готово не може стићи, а тамо jе ситуациjа jош драматицниjа jер вода достиже висину аутомобила.

Саобраћаj jе готово немогућ, а из те београдске општине апелуjу да сви коjи су у прилици притекну у помоћ ако имаjу чамце, ћебад, пумпе за воду.

Влада Србиjе обратила се данас за помоћ Eкономскоj комисиjи, Русиjи и Словениjи.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!