Европа

НЕЋЕ МОЋИ: Пољска не би да изгуби руско тржиште али то им не смета да помажу кијевску ЕУ-наци хунту?!

Пољска неће пристати на компензације од 125 милиона евра за европске воћаре и повртаре који су због узајамних санкција Европске уније и Русије остали без могућности извоза на руско тржиште.

По оцени пољског министра пољопривреде Марека Савицког те компензације су сувише мале, лоше подељене на повртаре и воћаре и потпуно неодговорне. “Пољска не даје сагласност за исплату тако малих средстава. Усмеравање већине средстава на јабуке и крушке није у реду зато што берба тог већа тек почиње а горући проблем су повртари и произвођачи купуса, паприка и другог поврћа”, казао је Савицки пољској телевзији ТВП.инфо.

Европска комисија је предложила да 82 милиона евра исплати воћарима за неизвезене јабуке и крушке, док би остали воћари и повртари добили 43 милиона евра. “Када су политичари Европске уније солидарно одлучили да се Русији уведу санкције а Русија је увела као реакцију своје санкције, цела Унија мора да сносни трошкове тога. Унија је могла себи да допусти луксуз да у кризи подржи Грчку а данас нема 10 милијарди евра да среди аграрно тржиште?”, казао је Савицки током сусрета са воћарима и повртарима на југу Пољске.

Пољска рачуна да ће предлог компензација претрпети измене, а пољски пољопривредници спремају се 26. августа у Брисел на демонстрације да подрже министра.

Пољски повртари али и воћари упозорили су да ће и са већим компензацијама, па чак и ако успеју да продају део неизвезене летине намењене Русији на неким новим, алтернативним тржиштима, бити свакако у губицима.

“У целом свету знају да у Пољској сада могу да купе воће и поврће скоро џабе и диктирају нам јако ниске цене. Сви желе да преко леђа пољских фармера направе добар бизнис. Ако неко има предлог како да спречимо ту грамзивост, слушам. Ја не видим како”, казао је председник Савеза произвођача воћа и поврћа Витолд Богута.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!