Фељтон

Украјина дрма Исток и Запад (1): Црна работа Беле куће

Од средине априла, када је Кијев започео жестоку операцију на истоку земље против свог проруског становништва, до 10. августа у Украјини је убијено више од 2.000 људи, рањено више од 5.000 а готово пола милиона житеља те земље напустило је своје домове и уточиште нашло углавном у Русији. Ове податке презентују УН, међутим, бројке су далеко “црње”.

Војно-политички конфликт који због Украјине данас потреса цео свет изгледа безнадежно. Излаз је могућ једино ако се уложе изузетни дипломатски напори и повуку нестандардни потези – кажу аналитичари. Зато су очи целог света биле упрте у Минск, где су се недавно састали лидери Русије, Белорусије, Казахстана, Украјине и представници ЕУ. 

– Овде се решава судбина света и Европе – рекао је украјински председник Петро Порошенко уочи састанка у Минску. Међутим, нада да ће тај сусрет ставити тачку на рат у Украјини била је претерана, јер је уместо договора о миру назначен тек пут ка њему уз обнављање делатности Контакт групе Украјина – Русија – Оебс.

Челници Русије и Украјине, Владимир Путин и Петро Порошенко пружили су један другом руку и провели насамо за преговарачким столом око два сата. И то је нешто, али недовољно за решење кризе.

И Москва, и Кијев, и Запад су уздржани у оптимизму ишчекујући почетак преговора о судбини Донбаса, али и о решавању питања транзита руског гаса кроз Украјину.
У међувремену на југоистоку Украјине и даље бесни рат, вештачки испровоциран, подстицаван и распириван са Запада.

– Нису Русија и њен председник допринели ескалацији сукоба у Украјини, већ Запад предвођен ЕУ и САД – оценио је још пролетос чешки председник Вацлав Клаус. Да акције Вашингтона воде свет ка великом рату закључио је и амерички новинар Вилијам Пфаф. Он је на свом блогу написао како је Бела кућа успела да убеди јавност у САД и натовску Европу “да су сви ови догађаји били последица агресивне, експазивне стратегије Русије на Украјину, а не неспособни покушаји САД да укључе Украјину у састав НАТО и ЕУ, како би подривали политички ауторитет председника Путина”.

Хуманитарна инвазија

Запад и Кијев упорно оптужују Русију да спрема војну инвазију. Чак су у испоруку руске хуманитарне помоћи источним регионима Украјине, где влада хуманитарна катастрофа, назвали “руском хуманитарном инвазијом”. Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин казао је да многе чланове Савета безбедности више забрињава то што је руски конвој прешао украјинску границу и испоручио помоћ Луганску него сама хуманитарна катастрофа у земљи.

Руски председник, наравно, нема дилеме да је Америка креатор догађаја у Украјини. Претходна власт у Кијеву, оценио је Путин, покушавала је томе да се супротстави, али је Запад имао другачији план који је укључивао војни сценарио, неуставно оружано преузимање власти.

Украјинска криза започела је у новембру прошле године у главном граду Кијеву, да би се потом проширила и на друге градове, након што је влада председника Виктора Јануковича одбила да потпише споразум о евроинтеграцији и окренула се Русији. Проевропски Украјинци изашли су на улице тражећи оставку Јануковича и превремене изборе.

Протести су се ширили по целој земљи, али је њихов центар постао кијевски Мајдан, где су три месеца одржаване антивладине демонстрације. У почетку није било крвопролића, али су покушаји владиних снага безбедности да разбију демонстрације довеле до првих жртава и стотина рањених. Тензије су расле, број страдалих се повећавао, Јанукович је побегао у Русију одакле је споразумом од 21. фебруара практично прихватио све услове Запада и опозиције.

Након што је свргнут са власти, власт у Кијеву су преузеле западне марионете. Распад Украјине је тиме започео. Узнемирени Крим је убрзо, већ у марту, присаједињен Русији, а нови центар антивладиних снага постао је Донбас. Проруске присталице са југоистока земље тражиле су аутономију, Донбас је кључао…
После заузимања администрације и проглашавања народних република у Доњецкој и Луганској области, и претходног формирања народне војске, постало је јасно да распад Украјине улази у нову, оружану етапу.

Привремена украјинска влада ушла је у рат против својих грађана који су јој после крвавог пуча и вишенедљеног терора отказали послушност. Њихова једина кривица била је то што им је руски матерњи језик и што су одбили да буду на силу одвојени од матице. Привремена влада у Кијеву у априлу је започела жестоку казнену операцију против снага самоодбране Донбаса. Владине трупе, помогнуте неонацистичким организацијама, као што је Десни сектор, започеле су офанзиву, користећи тешко наоружање и гранатирајући градове са земље и из ваздуха.

Основни узрок кризе у Украјини су фашисти, тајкуни и западна експанзија, оценио је британски Гардијан и подсетио да Запад још од деведесетих година прошлог века покушава да линију раздора у Украјини искористи за слабљење руског утицаја и Украјину увуче у НАТО. Рат у Грузији 2008. и (не)очекивана интервенција Русије омео је план да се НАТО прошири на исток, што Запад Русији никада није опростио.

Злочин у Одеси

Један од најстравичнијих злочина у Украјини је онај почињен 2. маја у Одеси, када су у Дому синдиката припадници радикалних покрета на челу са Десним сектором убили, спалили и ранили више од стотину људи. О томе више нико не пише и не прича што неки аналитичари тумаче као позив украјинским неонацистима да наставе са терором.

Сутра – Украјина дрма Исток и Запад (2): Путин зна шта ради

О. Икодиновић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Sve te zveri mogu da urlaju, ali znaju da nije lepo da se igraju sa mecom. Poceli su da kmece, tek pocetak, videcemo kada Ukraina mora da plati za gas sto duguje vise nego bruto dohodak cele drzave. Vele, uze ce od 12 do 18 meseci u svetskoj arbitrazi, a u medjuvremenu eve je zima za par meseci pa kake (zapad) da nesto mora da se ubrza oko pregovora. Onako lajkci, pratim “genija svih ludaka” Al Gora, koji je “ocenio” da zagrevanje planete ce da otopi Arktik do 2014, a on se po ledu duplirao, a mozda ce naprasno da otopli, pa im nece trebati ruski gas, samo onako lajcki receno.

  2. Sve te zveri mogu da urlaju, ali znaju da nije lepo da se igraju sa mecom. Poceli su da kmece, tek pocetak, videcemo kada Ukraina mora da plati za gas sto duguje vise nego bruto dohodak cele drzave. Vele, uze ce od 12 do 18 meseci u svetskoj arbitrazi, a u medjuvremenu eve je zima za par meseci pa kake (zapad) da nesto mora da se ubrza oko pregovora. Onako lajkci, pratim “genija svih ludaka” Al Gora, koji je “ocenio” da zagrevanje planete ce da otopi Arktik do 2014, a on se po ledu duplirao, a mozda ce naprasno da otopli, pa im nece trebati ruski gas, samo onako lajcki receno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!