Усташе српску децу носиле на ножевима

0
(0)

На данашњи дан 1941. године костајничке усташе су починиле страшне злочине у селима у општини Козарска Дубица, а највише је страдала породица Јандрић.

Мушкарци су већином били у устаницима, па нису страдали, али су усташе зато бес искалиле над женама и малом децом, подсећају из Удружења Јадовно 1941. У селу Читлук живела је велика породица Јандрића. Тог јутра када су усташе упале у кућу Микана Јандрића и зликовац је секиром одсекао његовом синчићу обе руке. Тада су усташе убиле децу Љубу, Вукашина и Ружу Јандрић, наводи се у књизи Драгоја Лукића „Рат и деца Козаре“.

Мика Јандрић није била у кући кад се десио злочин, а када је видела да кућа гори утрчала је и заједно са закланим укућанима изгорела. И у Водичеву је тада све горело. Мајка Пере Ћурића није могла да побегне са петоро унучади. Заклали су их. Миља Кнежевић сакрила се у кацу, али њен отац Мирко то није могао. Усташе су га заклале и бациле у живицу. Зликовци су убили двогодишње унуче Стоје Радман из Врбашке, затим њену ћерку, а на крају и њу.

Јованку Сукало усташе су присилиле да гледа како јој умире троје деце. Најстарије је имало девет година.

На реду Лепосавић

Косовска Агенција за борбу против корупције држи будно око над српским општинама. Након одлуке о Срећку Спасићу, Агенција се позабавила набавком возила у општини Лепосавић. Током прегледа и испитивања докумената тендерског досијеа, Агенција је на свом сајту објавила да је „пронашла неке податке које нису у складу са важећим прописима Косова“.

„У засеоку Вуруне убијене су 84 особе, а међу њима 24 деце која су поклана у подруму. У селу Котуреви усташе су убиле двоје деце Симе и Ковиљке Кондић. Благоја је имао три године, а Мира шест месеци када ју је зликовац набио на бајонет и носио кроз село. Низали су се злочини под Козаром један за другим“, пише у књизи Драгоја Лукића.

Срна

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kрајем августа 1942. УСТАШЕ у Митровици УБИЛЕ Саву Шумановића и још 8000 СРБА!

3.7 (3) У Сремској Митровици, у ноћи између 29. и 30. августа 1942. године, уз …

Владимир Димитријевић: Штета што није виши или Споменик Стефану Немањи као знамење времена

2.8 (20) У овом случају, наравно, другосрбијанци нису против Вучића, него против Стефана Немање Ко …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *