Економија

СС синдикат у Крагујевцу о драматичној економској ситуацији: Неопходна нова привредна стратегија

Крагујевац – Пад индустријске производње од 13 одсто, смањење пензија и зарада у јавном сектору, умањење радничких права, тихо гашење неприватизованог привредног сектора, заборављено преиспитивање криминалних приватизација, медијска окупација, наставак партијског запошљавања, неселективно повлађивање захтевима који долазе изван земље – само су неки од детаља све драматичније економске и укупне друштвене ситуације у Србији, наводи се у обраћању јавности Савеза самосталних синдиката у Крагујевцу.

У саопштењу се додаје да најаве председника Владе Александра Вучића да ће унапредити пословни амбијент поновним изменама Закона о раду, „осим што звуче злокобно, грађане Србије воде у даље понижење и представљају утирање пута њиховом израбљивању од стране мултинационалних компанија“.

– У свету више од 1,2 милијарде људи ради за мање од 2,5 долара, односно нешто испод 230 динара дневно и да ни у тим земљама нема довољно страних директних инвестиција. Желели бисмо, зато, да нас обавесте коју су то земљу развиле само стране директне инвестиције – наводи се у синдикалном саопштењу и констатује да се привредни амбијент ствара функционисањем правне државе, кажњавањем одговорних за актуелну пљачкашку приватизацију и одузимањем незаконито стечене имовине, те подизањем образовног нивоа становништва, тако што је образовање доступно сваком, ниским порезима и још неким мерама. „Без нове привредне стратегије која би подразумевала и државну привреду неће бити економског опоравка“, уверени су крагујевачки синдикалци који позивају Владу „да не повлађује неселективно захтевима који долазе изван земље, већ да и унутрашњим знањем и снагама, уз прави социјални дијалог, нађе излаз из општег посрнућа.

 

данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!