Економија

Србија има највећу инфлацију у Европи!

У првом полугодишту је остварен просечан међугодишњи раст потрошачких цена од 15,3 одсто, а највећи утицај на раст укупних потрошачких цена били су: млечни производи, поврће, месо, електрична енергија за домаћинство, хлеб и житарице и чврста горива (огрев), објавио је данас Републички завод за статистику.

Млечни производи, поврће, месо, хлеб и житарице су учествовали у расту цена 36,6 одсто. Највећи утицај на међугодишњи раст укупних потрошачких цена у првој половини 2023. године имао је раст цена млечних производа (39,1 одсто) условљен, пре свега, растом цена јогурта и киселог млека (јогурт, воћни јогурт, са додатком житарица, кефира и слично), свежег сира (свих врста) и млека (са роком употребе до 21 дан), учествујући у укупној структури стопе раста потрошачких цена у првој половини 2023. са 13,1 одсто.

Међугодишњи раст цене поврћа (од 30,7 одсто) доминантно је био одређен ценом црног лука, кромпира (нарочито црвеног), паприке, парадајза и шаргарепе. Након првог полугодишта 2023, купус је једино поврће које је имало дефлаторни утицај на укупну цену поврћа, и то за цео процентни поен мање. Раст цене меса од 18,4 одсто највише је био под утицајем раста цена свињског меса без костију, сланине (свих врста), говеђег и јунећег меса без костију, кобасица од свињског, говеђег и мешаног меса и пилећег филеа, чије је укупно учешће у структури годишње стопе раста цене меса у првој половини 2023. износило 48,6 одсто.

Међугодишњи раст цена хлеба и житарица (од 21,8 одсто) највише су генерисали раст цена белог хлеба, слане грицкалице (слани штапићи, смоки, переце, рибице и слично), бурек, слане пите и колачи (торте и слатке пите), учествујући у структури укупне стопе раста цена хлеба и житарица у првом полугодишту 2023. са 63,8 одсто.

Електрична енергија за домаћинство и чврста горива – огрев имали су учешће у годишњој стопи раста потрошачких цена у првом полугодишту 2023. од 13,1 одсто.

Међугодишњи раст цена групе енергија у првом полугодишту 2023. износио је 13,6 одсто, преноси Танјуг.

Овај раст највише је генерисан растом цене електричне енергије за домаћинства и цене огрева (чврстих горива). Цена елекетричне енергије за домаћинства од почетка 2023. повећана је два пута (у јануару и мају), што је утицало да годишњи раст у првој половини 2023. буде 21,4 одсто и учешћем у структури стопе раста укупне инфлације потрошачких цена од 7,2 одсто.

У структури међугодишње стопе раста цене чврстих горива (37,8 одсто), раст цене дрва за огрев је чинио 71,0 одсто укупног годишњег раста стопе чврстих горива, док су остало чинили цена мрког угља, лигнита и цене услуга превоза угља и сече дрвета.

Трошкови произвођача сектора снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација за домаће тржиште у истом периоду имали су међугодишњи раст од 8,7 одсто, док су трошкови произвођача прераде дрвета и производа од дрвета, осим намештаја за домаће тржиште у истом периоду порасли за 19,0 одсто и у просеку периода (Q1 2014 – Q2 2023) предњачили динамици цене дрвета за огрев за један квартал.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

�оментара

  1. НАПРЕДНИ НАШ НАПРЕДАК!

    Привреда Србије, у задњем периоду, трпи невероватну трансформацију, угашени су гиганти као што су били “14 Октобар” у Крушевцу, Фабрика вагона у Краљеву, ИМТ и ИМР у Београду, о “гиганту ” Иво Лола Рибар” у Железнику ништа се не чује, “Симпо” у Врању не “види се” и да не набрајам. Некадашњи гигант РТБ Бор, који је поклоњен кинезима за триста милиона евра, а у њему Србија је, пре приватизације-поклањања, уложила више од две милијарде евра. То наше вође зову успешном приватизацијом, нама “остају обојци, а купцу опанци”. Много ново отворене фабрике данас су добили закључану браву, а радници остадоше без посла. Све то су вође заборавили, сада се занимају паризером, „Бољом ценом“ и трчањем у ЕУ. Шта је добро они знају, а ми смртници видимо реалност и лажи и паралажи.

  2. PENZIONERI, VAS JE MALI U IME ΛV ZBRINUO, AKO NIJE LAŽ, A JESTE!

    Pre neki dan je ΛV iz usta ministra Malog, ponovo izbacio notornu laž, po njegovom običaju, da će „najveće povećanje penzija u istoriji Srbije, preko 55%“, a to nije tačno već svakodnevna ponovljena laž. Povećanje penzije u 2022. godine bilo je u dva navrata 5,5% i 9% i u 2023. godine 12,1% i u oktobru biće 5,5% tako će za ove dve godine povećanje penzije biti 36%, mada ministar dodaje i povećanje od 14,6%, kojeg najavljuje za 2024. godine i tako nas zamajava da će penzije porasti u te dve godine za čitavih i kako kaže neverovatnih 55,8%, što je notorna laž, sram ga bilo, idiot. Za ove dve godine (2022. i 2023.) cena hrane je porasla za 44,7%. Naime, 2013. godine prosečna penzija iznosila 23.357 dinara, a istovremeno prosečna potrošačka korpa bila je 64.895 dinara, a minimalna 35.109 dinara. Danas prosečna penzija iznosi 37.825 dinara, a prosečna potrošačka korpa (radi se za tročlanu porodicu) je u maju 2023. godine 99.289, a minimalna 51.874 dinara. Kumulativna inflacija u prethodne dve godine i do kraja tekuće biće preko 50%, a od početka 2023. ona je 15,6%. Srbija je imala 2012. godine oko 14,5 milijardi evra javnog duga, a danas imamo preko 35 milijarde evra javnog duga. Osim otimanja penzije tokom četiri godine, prosečna penzija je bila iznad 60% prosečne plate kada je Vučić došao na vlasti (2012.), a danas je pala na oko 40%, a lažu penzionere kako je penzija nikad u istoriji nije bila veća, realno nije tako, pola penzionera gladuju i jaduju. Čudi me kako ovi lažovi neumorno svakodnevno lažu, a zaboravljaju da su naše prnzije u proseku najniže u Evropi. 25% stanovništva Srbije gladuje ili je na ivici gladi, a vođe i slični njima mogu da jedu g… do mile volje.

  3. GDE ODOSMO, UVIS ILI U PONOR?

    Da Jorgobanka, očuvana je stabilnost dinara, a da li znate gde ode naš standard sa štampanim novcem, inflacija do Nove godine biće 15%, meso smo kupovali za 400 dinara/kg, a sada ide i preko 1000 din/kg, struja poskupljuje tri puta uz obilatu podršku i pritiske MMF, 25% stanovništva gladuje, jaduje i beduje. I ovo je, naša “doktorka” Jorgobanka, prava istina, a ne što pričate vi i prredsednik, da ne pominjem Brnabić, ona priča šefovim jezikom i mozgom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!