Економија

Кинези понудили изградњу Коридора 11

Кинеска фирма која гради мост између Земуна и Борче понудила да изгради и коридор 11 до границе са Црном Гором. Спремни су да дају кредит или да пут граде као концесионари.

Кинеска фирма “Мостови и путеви” упутила је званичну понуду Јавном предузећу “Коридори Србије” за финансирање и изградњу свих преосталих деоница на Коридору 11 од Београда до Бољара, границе са Црном Гором.

Укупна вредност деонице дуге 270 километара је више од две милијарде и шест стотина милона евра, а Кинези би овај посао финансирали из кредитног пакета од 10 милијарди евра намењеног источноевропским земљама.

У Коридорима кажу да је понуда веома озбиљна и да би ако се договоре, већ за годину дана градња могла да почне.

Фирма “Мостови и путеви” позната је по томе што тренутно гради мост Борча – Земун. На нашем тржишту присутни су преко три године, а њихови стручњаци нису губили време.

На основу наших идејних пројеката за Коридор 11, урадили су детаљну анимацију те трасе. Почетну тачку лоцирали су у Сурчину, а целокупну дужину аутопута поделили су на седам деоница, од Београда до Обреновца, од Уба до Лајковца, од Љига до Прељине, од Прељине до Чачка, од Чачка до Пожеге и од Пожеге до Бољара. Укупно би се градило 270 километара.

“Погодност кинеске понуде предвиђа да 40 одсто посла у финансијском смислу раде домаће фирме, што и није лоше с обзиром да нема посла у грађевинкој индустрији”, рекао је Михајло Мишић, директор ЈП “Коридори Србије”.

Кинези су спремни да нам дају кредит или да пут граде као концесионари. У случају концесије азербејџански кредит од 300 милиона евра за једну деоницу биће унет као капитал државе Србије.

Сходно томе делила би се и наплата путарине. У Коридорима кажу да је кинески кредит један од најповољнијих на тржишту.

“Што се тиче камате, у понуди нема прецизране стопе, али колико сам ја пратио тај кредит који на велика звона кинеска влада објавила ту камата може да буде и до два одсто што је најповољнија камата коју смо икада имали”, рекао је Мишић.

Како РТС сазнаје, овај кинески предлог ускоро би требало да разматра и Влада Србије. Осим предлога за градњу коридора 11, Кинези имају спреман идејни пројекат за градњу друмско железничког моста Винча-Панчево.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!