Хелм

Ко је измислио “бошњаство”?

Аустрија, поучена догађајима у балканским ратовима и краху Отоманске империје, желела је да такву трагичну судбину за себе спречи. И Аустроугарска, као и Отоманско царство, била је мултикултурална држава. У њој су живели Немци, Мађари, Срби различитих вера, Украјинци, Чеси, Словаци и тако даље.

Национализам и родољубље међу ових народа МОРАЛО се спречити, јер у супротном би се Аустроугарска монархија распала као сломљени тањир, а сваки народ би своме јату одлетео или створио своје државе. Ослобођена Србија је била претња Аустроугарској, јер је она била заштитник Срба на балкану, али и добар узор, да се слобода стиче! Аустроугарска је морала да реагује и да спречи да се Срби муслимани и Срби католици привуку Србији, а самим тим и Русији.

Бечки двор је у име тога дао налог да се од Срба муслимана створи једна посебна нација, непријатељски настројена према Србији, а угодно тло су нашли међу муслиманима, који и нису имали неког посебног националног идентитета. Мехмед Бег Капетановић добија задатак да покрене лист који ће парирати српском листу “босанска вила” где су муслимани објављивали родољубиве песме.

Мехмед Бег је формирао лист “бошњак” у коме је пропагираo бошњаштво, србофобију и лојалност Аустроугарској монархији. Зa своје услуге добијао је високе субвенције из Беча. Као главни уредник листа “бошњак” добијао је плату од 166 форинти, и касније је добио положај градоначелника Сарајева.

 

Srbi Islamske Vjeroispovesti

�оментара

  1. Бојим се да је ту и наша православна црква одиграла доста негативно по питању припадности Србима као нацији. Сматрам да је велика грешка признавати србина само као православца. Могу ја да променим веру( не дај Боже, само теоретски) и на тај начин нећу бити ни Хрват ни Бошњак. Могу само да будем СРБИН и онда припадник религијске групе. Ако прихватим таоизам нисам ни Кинез ни Јапанац него остајем и даље СРБИН. Сада, званично у Србији имамо Србе и припаднике других националности, Мађари, Словаци, и да не набрајам, али немамо СРБЕ католике и СРБЕ муслимане јер их не признају. Зашто, немам појма, али сматрам да је то грешка. Верујем да би се доста њих изјаснило тако да им је припадност религији у другом плану.

    1. Како може бити одговорна црква за то што неко прихвата туђу веру а поготово што се одриче и свога рода! То је бесмислено тврдити и спада у арсенал глупости које ми сами себи мазохистички приписујемо као да смо ми то тако удесили а не вешти западни трговци душа и тела! Сачувај нас Боже од нас самих!

  2. AUSTROUGARSKI NAMESNIK BENJAMIN KALAJ UPRAVLJAO JE BOSNOM I HRCEGOVINOM OD 1881 DO 1901 GODINE.ON JE IZMISLIO POJAM “BOSNJAK” I IZMISLIO JE “BOSNJACKI JEZIK” I TAKOZVANU “BOSANCICU”,BOSANSKO PISMO U CILJU ZATIRANJA SRPSKOG NACIONALNOG INDENTITETA I SA CILJEM DA SRBE MUSLIMANSKE VERE ODVOJI OD SRPSKOG NACIONALNOG BICA I DA NAPRAVI TRAJNO NEPRIJATELJSTVO IZMEDJU SRBA MUSLIMANA I SRBA PRAVOSLAVACA!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!