Православље

Патријарха Варнаву су отровали Немци?

Милош Ћурчић, адвокат из Перта, тражи од СПЦ истрагу о смрти српског црквеног поглавара

ПОСЛЕ текста “Новости” да ни после 75 година није утврђено да ли је 1937. отрован патријарх Варнава и да се документи о смрти поглавара Српске православне цркве скривају у архиви БИА, из далеке Аустралије јавио се адвокат Милош Ћурчић са необичном поруком:

– Поседујем 60 оригиналних докумената везаних за смрт Његове светости патријарха српског Варнаве 1937. године. Пре годину дана сву документацију сам послао патријарху Иринеју са предлогом да се та историјска грађа јавно презентује, да се отвори истрага о овом случају и да се изврши есхумација посмртних остатака благопочившег поглавара СПЦ – написао је Милош Ћурчић.

Трагајући за нашим читаоцем из Перта, сазнали смо да се адвокат Ћурчић ових дана налази у свом завичају, у Пролом Бањи. Рођен је у овом граду пре 72 године, када је његов деда био власник бање, коју су му комунисти отели и национализовали. Ћурчић је дипломирао математику и радио као професор у Урошевцу. Крајем шездесетих отишао је у Немачку, где је био гастарбајтер и синдикални активиста, а одатле је 1969. године отишао у Сиднеј и прихватио посао дописника Тањуга.

– Као колекционар историјске грађе, пре пола века сам дошао у посед оргиналних докумената о смрти патријарха Варнаве. Открио сам да СПЦ нема та документа, јер су Немци опљачкали архиву Патријаршије 1941. године, а НКВД, тајна служба бившег Совјетског Савеза, покупио је интересантне документе 1944. Обишао сам архиве у Аустрији, Немачкој, Енглеској, Француској и српској емиграцији да бих саставио комплетну документацију о судбини патријарха Варнаве – прича Ћурчић и показује копије неких докумената.

Прве документе која је добио у архиву у Грацу била су писма владике Николаја Велимировића патријарху Варнави, белешке о њиховим сусретима и летак који је штампан крајем тридесетих година прошлог века са упозорењем да се Србима спрема нестајање народа и државе.

– Патријарх српски Варнава је рођен као Петар Росић у Пљевљима и био је 40. поглавар СПЦ. Службовао је у Црној Гори и Македонији, а за патријарха је изабран 12. априла 1930. године – објашњава Ћурчић. – Варнава није био послушан патријарх и мимо воље краља Александра је ујединио Српску православну цркву и одвојио је од државе. Показао се постојаним и чврстим, нарочито приликом покушаја стварања конкордата између Краљевине Југославије и Ватикана. Био је непопустљив зато што тај споразум фаворизује католике и исламисте на рачун српског народа и православља. Зато је сметао и државној елити Југославије, али и страним силама.

Када се Варнава разболео и преминуо у 23. јула 1937, у 57. години, народ је био видно узбуђен јер га је доживљавао као свог заштитника. Смрт се догодила баш у време када се одлучивало о савезу са Ватиканом, када се рађао нацизам, када је Тито почео да се виђа са комунистима у Београду и када је буктао Шпански грађански рат.

– Владика Николај Велимировић је од полиције тражио извештај од његовој смрти, али га није добио. Нови патријарх Гаврило Дожић је као експонент страних сила заташкао случај убиства патријарха Варнаве, па се СПЦ никада званично није огласила. Тражим и желим да платим ексхумацију посмртних остатака 40. поглавара СПЦ, да се званично утврди од чега је умро – категоричан је Милош Ћурчић.

Наш саговорник каже да су у случај “Варнава” били умешани патријарх Дожић, Немци, Британци, Ватикан, Драги Јовановић и Тито, који је заједно са СПЦ скривао истину о смрти овог патријарха.

– Документа сугеришу да су Немци имали интереса да споје Југославију и Ватикан, да споје православље и католицизам и тако пропагирају народно јединство Београда и Загреба. Када се патријарх Варнава томе супротставио, одлучили су да га отрују. Такав мотив су имали и Ватикан, и Велика Британија. Очекујем, међутим, да стручна лица из СПЦ и наши научници уз благослов патријарха Иринеја истраже ову историјску грађу и кажу народу истину – поручује Милош Ћурчић, адвокат из Перта.

 ОДГОВОР ОД ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

– Деветнаестог августа патријарх Иринеј ће у Пролом бањи освештато Храм Светог преображења, коме сам даривао три крста. Биће то прилика да упитам патријарха Иринеја за одговор на мој предлог о отварању истраге и ексхумацији патријарха Варнаве. Сличан захтев поднело је још 11 српских научника – каже Милош Ћурчић.

Новости

редакција Србија Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!