Србија

Београд: Спасовданска литија прошла престоничким улицама

Светом литургијом у Вазнесењској цркви, свечаном литијом централним градским улицама, уношоњем иконе, паљењем свеће и ломљењем славског колача у Старом двору данас је обележена крсна слава Београда – Спасовдан.

Сва градска и приградска црквена звона зазвонила су тачно у 11.30 када је кренула литија из Улице адмирала Гепрата.

На челу литије био је и барјак од црвеног броката који је са једне стране имао икону Вазнесења Господњег и словима од златних нити натпис “Општина Града Београда 1938”, а са друге стране икону Свете Петке и поруку “Ко Крсно име слави – оном и помаже”.

Са леве и десне стране барјака ношене су два мала крста и два мала звона која све време непрекидно звоне, а иза њих је ишло жито Храма и Града Београда, као и колач храма и Града.

Поред градоначелника, у свечаној литији, коју је предводио патријарх српски Иринеј, учествовали су и заменик градоначелника Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић, помоћници градоначелника Ирена Вујовић и Борко Милосављевић, градски архитекта Милутин Фолић, чланови Градског већа и градски секретари, као и велики број грађана, представника Војске и црквених великодостојника.

Овогодишњи домаћин славе, Синиша Мали, честитао је овај свечани дан Београђанима, уз подсећање да га обележавају сви грађани престонице, без обзира на вероисповест.

– Ове године највећи број Београђана придружио се литији, што говори колико је овај дан битан за све грађане престонице – истакао је градоначелник, који је претходно свечано унео икону Вазнесења господњег у Скупштину града и упалио славску свећу.

Он је најавио да ће овим поводом бити организована свечаност у Старом двору, када ће бити уручена и Повеља почасног грађанина немачком књижевнику Петеру Хандкеу.

– Данас ћемо изразити захвалност великом књижевнику, који је жртвовао себе и своју каријеру не скривајући да је истински пријатељ Београда и Србије – указао је градоначелник.

Након молитве, литија се кретала Кнез Михаиловом и Париском до Симе Марковића где је код Саборне цркве одржана друга молитва у којој су се молили за поштеду од страдања, мир и напредак.

Литија је одатле наставила Поп Лукином, Бранковом, кроз Краљице Наталије и Добрињску до Адмирала Гепрата, где је по повратку у Вазнесењску цркву, испред гранитног Крста, одржана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!