Економија

Београд: Рачуни за порез на имовину већи до пет одсто

Београђани ће следеће године осетити још један удар на кућни буџет јер ће порез на имовину поскупети до пет одсто. То је предвиђено одлуком о допуни одлуке о висини стопе пореза на имовину, за обвезнике који не воде пословне књиге, за одговарајућу површину исте непокретности, која ће у сутра бити пред одборницима градског парламента. Разлога за увећање висине овог изворног јавног прихода градова и општина је раст вредности квадратног метра чија се просечна цена по зонама у којима се некретнине налазе, Београд је подељен на 14 зона, узима као један од елемената за обрачун пореза на имовину.

У пореским решењима за ову годину која су грађани престонице добили пролетос није било увећања овог намета у односу на 2021. за оне обвезнике који не воде пословне књиге и који нису мењали површину станова и кућа.

Замрзавање пореза градски челници су прошле године, када су донели такву одлуку, образлагали пандемијом вируса корона, али тада је било јасно и то да су водили рачуна о томе да је 2022. изборна година и да је поскупљење тог намета на који су грађани осетљиви непопуларна мера са којом треба ићи на биралишта, чак и када цене некретнина вртоглаво расту.

Просечна цена квадрата стана у екстразони (обухвата Дедиње и делове Чукарице) од октобра 2021. до 30. септембра ове године је 247.720 динара, а куће 232.110 динара. Вредност квадратног метра на тим локацијама за прошлу годину за стан била је 235.149 динара, а за кућу 230.437 динара. Квадрат у згради прве зоне становања, центар града, делови Чукарице, Новог Београд и Земуна, продавао се ове године за 227.978, а куће за 194.645, што је у поређењу за 2021. увећање за 12.682 динара за стан и 7.274 динара за кућу.

Уочи седнице на којој ће се гласати и расправљати о овој теми, а која ће, како се већ сада чини, бити једна од главних на предстојећем заседању Скупштине града, став су већ изнеле поједине одборничке групе.

– Повећање пореза је само гашење пожара, али оно неће решити стамбену кризу коју живимо. Нема озбиљнијег приступа тржишту некретнина тако што ће се ширити фонд станова у јавном власништву, тако што ће се увести стамбена агенција, тако што ће се боље регулисати подстанарски сектор. Ова област треба потпуно да се трансформише. Наш предлог је да се порез на једини дом, на породични дом не плаћа, а да се онда порез прогресивно плаћа на сву имовину коју људи имају ван основног стана у којем живе – предложио је Добрица Веселиновић, шеф групе „Морамо”.

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!