Република Српска

Додик да објасни страним амбасадорима са дугачким језицима и малим мозгом да суверенитет Српске потиче од српског народа!

ПРЕДСТАВНИЦИ међународне заједнице и Европске уније у БиХ јединствени су у ставу да Република Српска нема право да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, а њихов главни аргумент је да ентитети, по Дејтонском споразуму, немају уставну надлежност за то!

Након што је председник Српске Милорад Додик најавио да би референдум у Српској о одлукама високих представника, посебно оних о оснивању Суда и Тужилаштва БиХ, могао да буде одржан већ у првој седмици септембра, стигао је јасан одговор из међународне заједнице – референдум у РС о правосудним институцијама БиХ био би антидејтонски и антиуставни потез.

После става Амбасаде САД у БиХ да ентитети немају надлежност да одлучују о правосудним институцијама БиХ, реаговао је и високи представник Валентин Инцко који је истакао да правосудним институцијама мора бити омогућен независан рад.

– Независно правосуђе је темељ сваког демократског друштва и сви га морају поштовати. У потпуности подржавам институције, успостављене ради примене уставних обавеза државе у домену правосуђа – рекао је Инцко.

Он је нагласио да је уставна обавеза ентитета да поштују уставне надлежности државног нивоа и спроводе одлуке институција БиХ.

Ако дође до изјашњавања грађана Српске референдумско питање би гласило: “Да ли прихватате наметнуте законе високих представника у прошлости, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, и да ли прихватате да се у РС примењују одлуке тих државних правосудних институција”.

ПОСЕТА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ

НЕМАЧКИ канцелар Ангела Меркел и високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини наредне седмице стижу у посету БиХ, потврдио је члан Председништва БиХ Драган Човић. Меркелова и Могеринијева разговараће са домаћим званичницима и политичарима о реформској агенди ради убрзања европског пута, безбедности у земљи, стању у правосуђу, а сигурно је да ће посебна тема бити референдум у РС о Суду и Тужилаштву БиХ.

Портпарол ОХР Марио Бркић каже да су овлашћења високог представника, укључујући и коришћење извршних одлука, питања која су уређена Дејтонским споразумом и међународним правом, укључујући и резолуције Савета безбедности у поглављу седам, и као таква не спадају у ингеренцију РС.

– Сваки референдум који угрожава или оспорава аспекте Општег оквирног споразума за мир представља фундаментално кршење тог споразума. ОХР у потпуности подржава институције које су успостављене ради вршења државних уставних надлежности у области правосуђа – истакао је Бркић.

Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ, рекао је да се постојање правосуђа на државном нивоу не доводи у питање.

– Реформе правосуђа на државном нивоу и процесуирање ратних злочина и даље остају приоритетна питања. Постојање правосуђа на државном нивоу не доводи се у питање. Ипак, показали су се одређени недостаци у постојећем систему, чиме ће се позабавити циљане реформе на основу консензуса унутар Структуралног дијалога – рекао је Мекгафи.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да одлука РС о референдуму може произвести додатну нестабилност у БиХ.

– Нисам сигуран да Додик зна који је његов следећи корак – упитао је Иванић.

Члан Председништва БиХ Драган Човић рекао је да разуме језик којим Додик говори, истичући да је друга ствар слажу ли се њих двојица у детаљима и порукама.

– Само међусобним разумевањем можемо изградити БиХ по мери свих, јер без представника српског народа у БиХ се не може ништа остварити, као ни без представника Бошњака или Хрвата – казао је Човић.

ПОДРЖАВАЈУ ДОДИКА

ПРЕДСТАВНИЦИ борачких и организација погинулих бораца и несталих цивила Српскe дају пуну подршку властима РС у настојањима да правосудне институције БиХ коначно почну да се баве предметима ратних злочина над Србима. Милутин Мишић, члан Колегијума директора Института за нестале БиХ, оптужио је Тужилаштво БиХ да намерно опструише процес ексхумације српских жртава.

– Упорно одбијају да воде истраге о злочинима над Србима – рекао је он.

 

М. ФИЛИПОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!