fbpx

Синеопсис пушења

0
(0)

Последњи Бриселски дијалог, на тему Косова, завршен без договора. По нашима, српска страна је хтела решења, али, Друга страна није желела да направи искорак. Господин премијер Вучић лично, после 17 сати без паузе преговора, јавио да смо Све сачували, али да Ништа није потписано. Наравно да је решење свима у интересу, рекло би се, и понајпре, власти обе стране у дијалогу, јер само захвљујући кооперативности на Косовском питању обе стране могу да рачунају на петице од међународне заједнице, и кад су друге, унутрашње ствари, у питању.

 

Како стоје ствари са Нашу унутрашњу ствар знамо, све блиста. Нема дана да, спортски речено, не забијемо гол. Јако била још једна „Тешка реч“, на том „Пинку“, где још једном гостов’о Премијер. Први пут сам гвирнуо на ту страну, јербо, просто речено, не без зашто, имам аверзију према ријалити огољеном маркетингу, који се проглашава за национално и свако друго добро.

Шта се имало види у ту нашу „Тешку реч“, плате и пензије ће гарант бити повећане до краја године, биће пруга и путева, стабилност и прогрес су синоними за ову власт, расте и оно што никад није расло… Јавили се и гледаоци, пензионери у више гласова захвалили што су им смањене пензије, сви имали јединствену поруку, Свака част Вучићу. Господин Вучић свима и понаособ захвалио, рек’о да ће тек бити што никад није било. После такве погром-представе остало ми је да се упитам, да ли је са мном све у реду!

Теска рец принт сцреен Принт сцреен/yоутубе.цом

Зато ево неких цртица из тог мозаика успеха и незадрживог напредовања. Као што се зна, неопходна је рационализација, отпуштање, у јавном сектору, за то задужена министарка Кори Удовички. Кори јавила да од септембра следе отпуштања у јавној управи, до краја године 9000 вишак. Онда јављено да функционери у државној управи неће остати без посла у првој фази рационализације, до краја 2015, ни у другој фази, они ће доћи на ред после анализе свих нивоа власти. На срећу, неке локалне самоуправе почеле саме да се баве са овај проблем, из Сјенице јављено да имају 20, а у Новом Пазару 14 портира…

Изгледа да је Србија мала за оволике успехе. Господин Палма, газда од Јагодину, отворио Канцеларију Јединствене Србије, како му се зове партија, у Паралији, у пријатељској Грчкој, како би били сервис грађанима који су на летовању. А у Јагодини већ све светско. Отворен вештачки водопад, највећи на свету. Господин Палма само рек’о: Од вечерас ће цела Европа видети овај најлепши водопад, а наш град ће бити највећи туристички центар у Европи! Присутни и коалициони министар Антић само изјавио: Импресиониран сам.

Јагодина водопад - сумадијапресс Извор: сумадијапресс.цо.рс

 

Да се настави са овим синеопсисом успеха, да се послужим речју изванредног потпредседника Скупштине, СНС господина Бечића, који није случајно од кондуктера стиг’о до титуле печатираног магистра наука. Поскупела струја, чиме су, по министру Вујачићу, грађани награђени. Онима који имају нешто против, одговорио: Мање пушите, па ћете моћи да платите струју. Нико не поменуо да је у ЕПС-у бар 10 000 људи вишак. Министар Антић заокружио пројекат: ЕПС од данас функционише као модерна компанија! Да се у фусноту стави да Грчић Милорад, СНС печењар из Обреновца, кога турило за директора „Колубаре“, која у том ЕПС систему, поред плате и штатијазнам привилегија, има бизнис картицу за трошкове репрезентације на 2 055 000 РСД месечно. Дакле, то је тај синеопсис пушења.

Има и да СНС градоначелник Ниша, који има највећу плату међу председници општина и градова, јавио да су шансе Ниша код инвеститора у малим платама радника. Још ће се сете да укину плате. „Амадесус бенд“, који „бесплатно“ музицир’о у СНС кампањи, после сусрета са мастер Томиславом, јавио да их је Председник одликовао „у знак захвалнмости за хуманитарни рад и уметнички допринос својој земљи“…  И нобеловац Љоса био затечен вансеријским Председником. После сусрета, ки у роман, им’о каже: Нисам се сусретао са много председника који тако добро познају културу и историју. Заиста сам очаран!

А Никита Миливојевић, позоришни редитељ, ко да је са другог света, вели: Све више ову нашу реалност доживљавам као нестварну стварност. Човек који покушава да нађе неку логику у свему томе, бива потпуно затечен. Под затеченост да се упише и паметовање на друштвеним мрежама, које каже: Ако сте ви наши, ми нисмо своји!

Тим Истиномера

Аутор је новинар недељника „Време“.

Истиномер.рс

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *