ЕвроАзија

БРИКС почиње борбу против ММФ-а и лихвара са Запада!

Чланови Управног одбора Развојне банке БРИКС-а састају се данас, у уторак 7. јула у Москви, што ће формално да означи почетак рада ове институције, коју многи најављују као алтернативу Међународном монетарном фонду (ММФ) и Светској банци, главним угњетавачима земаља у развоју, среброљупцима који сиромашне гурају у провалије и богате чине још богатијима.

Једино што је, ипак, у историји човечанства сигурно то је – где је новац, ту је и искоришћавање, па је питање колико ће Развојна банка БРИКС-а бити “алтруистичка“, а колико ће се приближити лихварском систему пословања ММФ-а и Светске банке… Било како било, на састанку у Москви ће бити потврђени стални представници чланица БРИКС-а – Бразил, Русија, Кина, Индија и Јужноафричка Република.

– Управни одбор одржаће први састанак да би осигурао покретање банке. Неопходно је потврдити основна управна тела банке и начин њиховог рада – рекао је агенцији ТАСС извор из руске делегације.

Овај извор рекао је да ће на састанку бити разговарано и о стратегији банке у наредних пет година и да ће одговарајући документ бити представљен на јесен. Канцеларија Развојне банке БРИКС-а биће отворена у Русији за годину и по дана.

Очекује се да ће централне банке земаља БРИКС-а одмах и потписати оперативни споразум о девизним резервама, које би могле да се користе као финансијска помоћ државама чланицама.

Почетни износ у овом фонду је 100 милијарди долара, а удео Русије је 18 милијарди долара. Ова средства могу се користити за исплату помоћи некој чланици само ако се донесе заједничка одлука.

Први председник Развојне банке БРИКС-а је Кундапур Ваман Камат из Индије. Председник Одобора директора је представник Бразила, а руски министар финансија Антон Силуанов именован је за председника Управног одбора.

 

Срна, Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!