Свет

Валентин Катасонов: Универзална валута која ће заменити амерички долар

99 одсто светске популације нема појма шта се управо догодило

Цео свет је у грозници стварања дигиталне валуте централне банке (ЦБДЦ). Најмање стотине централних банака се баве овом темом. Најнапредније у овом питању су централне банке Кине, Индије, Шведске, Казахстана, Руске Федерације и неких других земаља. У десетак земаља власти су већ најавиле увођење дигиталне валуте. Али то су претежно мале јурисдикције, које се, по мишљењу стручњака, користе као полигони. Међу њима, само једна велика држава је Нигерија.

Банка за међународна поравнања (БИС) у Базелу је дубоко ушла у питање ЦБДЦ-а. Пружа саветодавну помоћ централним банкама појединих земаља у припреми пројеката дигиталних валута, а такође иницира пројекте повезивања система дигиталних валута појединих земаља са циљем да се ЦБДЦ користи као средство поравнања између земаља. Неки стручњаци сугеришу да БМП има далекосежне циљеве да створи јединствени ЦБДЦ за све земље – глобалну дигиталну валуту која би требало да замени амерички долар.

Што се тиче Међународног монетарног фонда (ММФ), донедавно је тема ЦБДЦ била на периферији његових интересовања. Међутим, у одлазећој недељи дошло је до преокрета интересовања ММФ-а ка дигиталној валути. У априлу се у Вашингтону одржава годишња пролећна седница управних тела ММФ-а и Светске банке (СБ), на којој је одржан низ говора на тему ЦБДЦ.

Заменик генералног директора ММФ-а Бо Ли је у свом говору навео „невиђено“ интересовање за дигиталне валуте из многих земаља чланица Фонда. Он је рекао да је до данас најмање 40 земаља чланица контактирало Фонд са питањима на тему ЦБДЦ и захтевима за савет. Званичник сматра да процес имплементације ЦБДЦ-а у различитим земљама треба, ако је могуће, да буде координисан и уједињен. Фонд покреће припрему водича за ЦБДЦ питања, који ће помоћи да се избегну могуће грешке. Ли је представио структуру приручника, који би се састојао од 19 поглавља подељених у широке делове. Припрема приручника је предвиђена за 4-5 година. Рад је финансирао Јапан. ПРИСТУП ММФ-а ДИГИТАЛНИМ ЦЕНТРАЛНИМ БАНКАМА материјал постављен на сајт ММФ-а. РАЗВОЈ КАПАЦИТЕТА ВАЛУТЕ (Приступи ММФ-а дигиталној валути Централне банке. Развој капацитета за креирање валуте), који представља проспект водича.

Још један догађај на маргинама пролећног састанка ММФ/СБ постао је још резонантнији: Фонд планира да покрене дигиталну валуту „Универзална монетарна јединица“ (УМУ) или Unicoin. Истина, ММФ је исправио вест, рекавши да предлог за УМУ није дошао из Фонда. Ово је била понуда Фонду од стране Digital Currency Monetary Authority (DCMA). Представници DCMA су уверили да УМУ неће заменити обичне валуте земаља чланица Фонда, већ ће их само допунити, обезбеђујући поузданија и бржа плаћања. Према Дарелу Хабарду, извршном директору ДЦМА и главном архитекти УМУ, „УМУ не покушава да уништи међународни монетарни систем. У ствари, јача га помажући ММФ-у да испуни свој мандат да осигура економску и финансијску стабилност својих чланица.

Најчудније је да до сада скоро нико није чуо за ДЦМА организацију. Она даје врло кратке информације о себи: „ДЦМА је светски лидер у заговарању иновација дигиталних валута за монетарне власти. Наша мисија је да обезбедимо глобализацију трговине кроз монетарну интеграцију међународних плаћања и обрачуна, уз јачање монетарног суверенитета националних економија.

Као што видите, ДЦМА је већ развио УМУ дигиталну валуту, сајт има неколико сажетих фраза о овој валути: системска депресијација локалне валуте”. Такође: „Универзална валута се може купити у локалној валути сваке националне економије, чиме се јача монетарни суверенитет централне банке. Централне банке могу склопити билатерални споразум користећи УМУ…”

Што се тиче организације ДЦМА, нигде нема разумљивих информација о њој.

Већ су се појавили први коментари о универзалној валути. 13. априла, ММФ представља нову „глобалну валуту” познату као „универзална монетарна јединица” која би требало да „револуционише светску економију” светску економију). Њен аутор, Мајкл Снајдер, почиње овај чланак: „Управо је лансирана нова глобална валута, али 99 одсто светског становништва нема појма шта се управо догодило.“ И даље: „Ово би требало да буде позив на буђење за све нас, јер би широко увођење нове „глобалне валуте“ било огроман корак напред за глобалистичку агенду. ММФ није створио ову нову валуту, али је уведена на великом састанку ММФ-а раније ове недеље…”

Снајдер признаје да до сада није знао да постоји организација која се зове ДЦМА. Али он је добро истражио и закључио: „ДЦМА је глобални лидер у заштити дигиталних валута и иновацијама у монетарној политици за владе и централне банке. ДЦМА укључује суверене државе, централне банке, комерцијалне и малопродајне банке и друге финансијске институције.”

Испоставило се да ЦБДЦ свет такође има своје теорије завере. Аутор чланка емотивно закључује о пројекту УМУ: „Тајна завера међународних банака и националних влада уротила се да нам гурне ову нову валуту у грло“.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
Стање ствари
Извор
Фонд стратешке културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!