Свет

ДЕМПСИ: Русија ствара услове у којима NATO неће бити у стању да остварује своје функције

РУСИЈА ради на стварању услова у којима NATO не би био у стању да испуњава своје задатке – оценио је генерал Мартин Демпси.

Шеф Здруженог комитета начелника штабова оружаних снага САД ово је рекао приликом сусрета са водећим генералима Снага самоодбране Ирске у Даблину. Притом је указао да је Москва већ створила „прилично страшан војни потенцијал у космосу и у сајбер-простору“.

У том контексту је поменуо и руске крстареће ракете копненог базирањa и подморнце, па своју полазну оцену додатно разјаснио:

„Сматрам да је дискредитовање NATO један од праваца деловања Русије или – што је још опасније – стварање услова у којима алијанса неће бити способна да остварује своју функцију и задатке“.

Демпси је признао да се NATO због заоштравања ситуације у Донбасу нашао у „шкакљивој ситуацији“.

Први оперативац америчке армије није, међутим, открио шта под овим мисли. Додуше, можда ирским генералима јесте.

NATO је од момента избијања украјинске кризе знатно појачао своје деловање у Европи, формирао шест војних база уз границе Русије и знатно повећао и активирао своје снаге за брза дејства.

Начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов оценио је да алијанса Русији приписује „агресивну политику“ да би имала изговор за властито активирање – појачавање војних вежби и примицање западним границама Руске Федерације.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!