Европа

Жица и пси дочекали мигранте у Словенији

Возу са 1.800 избеглица, који је кренуо из Чаковца према Средишћу на Драви, није дозвољен улаз у Словенију, а избеглице које су пешице наставиле пут ка граници је дочекала жичана ограда и словеначка полиција са псима која их није пустила у земљу.

С обзиром да између хрватских и словеначких власти није био постигнут договор о уласку воза у Словенију, одлучено је да се воз, који је кренуо ноћас око два сата после поноћи, заустави на последњој станици у Хрватској, у Мацинцу, а остатак пута избеглице су наставиле пешке, пренела је агенција Хина.

Иако је путницима у возу била понуђена могућност да затраже азил и остану у Хрватској, сви су наставили пут пешке, по прузи. Словеначка полиција је, међутим, дочекала прилив избеглица са жичаном оградом и псима и није их пустила у земљу.

Избеглице су са железничког прелаза усмерени на оближњи друмски прелаз Трновец, али ни тамо им није дозвољен улазак у Словенију.

 

Представници УНХЦР одбили су могућност да се преко границе пропусти само 150 најрањивијих уз образложење да би то значило раздвајање породица. Зато 1.800 људи, међу којима и велики број деце, и даље на киши и хладноћи чека улазак у Словенију.

Хина незванично сазнаје да је на граничном прелазу Банфи код Штригове (Међумурска жупанија) 300 миграната из шест аутобуса ипак успело да пређе границу. С озбиром да се ради о мањем прелазу, мали контингент словеначке полиције био је неспреман за прихват тако великог броја људи.

И Аустријанци неће избеглице

Аустрија је у недељу касно увече обавестила Словенију да за сада не може да прима још избеглица који долазе преко Словеније.

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер обавестила је о томе словеначку колегиницу Весну Ђеркеш Жнидар у телефонском разговору, а као разлог за такав потез, Аустрија је навела да има потешкоће да обезбеди прихват и бригу за избеглице по њиховом доласку.

Танјуг

фото: Бета, СДР

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!