Свет

Индијци траже да им се врати дијамант “Koh-i-Noor” из круне британске краљице

Боливудске звезде и индијски бизнисмени покренули су правни поступак како би вратили 105-каратни дијамант у вредности од 100 милиона фунти који се налази на круни британске краљице, а за који тврде да је украден из њихове земље, пише „Дејли мејл“.

Дијамант “Koh-i-Noor”, који је носила краљица мајка на крунисању свог мужа и касније своје ћерке, могао би да буде истргнут из британске круне и враћен у Индију, пошто су Индијци покренули судски поступак пред Високим судом у Лондону захтевајући од британске владе да врати 105-каратни дијамант.

Тај поступак могао би да изазове непријатности на ручку који приређује британска краљица за индијског премијера Нарендру Модија следеће недеље у Бакингемској палати, а такође поново баца светло на британску колонијалну историју.

На круни британске краљице од 1937. године
Краљица Елизабета је 1937. године наложила је да се дијамант угради на централно место на круни коју је носила на крунисању свог супруга краља Џорџа VI.

“Koh-i-Noor” је и даље у тој круни, која је лежала на ковчегу краљице мајке током њене сахране 2002. године.

Давид де Соуза из групе која помаже у финансирању поступка изјавио је да је “Koh-i-Noor” само један од многих артефаката који су однети из Индије под сумњивоим околностима.

Де Соуза тврди да су последице британске колонизације „крађа индијског богатсва и уништавање душе земље“.

Боливудска звезда Бумика Синг је на то додала да “Koh-i-Noor” није само драги камен већ део историје и културе и несумњиво мора бити враћен.

Влада Британије одбацила је захтеве за враћање овалног дијаманта који је владар Дулип Синг поклонио краљици Викторији 1851. године, након британске анексије Пенџаба.

„Умешани у овај смешан случај треба да схвате да су британски краљевски драгуљи право место за Koh-i-Noor дијамант у знак захвалности и прзинања за више од три века британског присуства у Индији које је допринело модернизацији, развоју и демократизацији те земље“, рекао је за Дејли мејл историчар Ендру Робертс.

Пакистан, Индија, Иран, па чак и авганистански талибани, тврде такође да имају право на драгуљ, чији назив у преводу знаци „Планина светлости“, а његово постојање први пут је документовано 1304. године.

Легенда каже да ко год носи тај дијамант постаје невероватно моћан, али сме да га носи само Бог или жена, док мушке власнике задесиће несрећа.

Танјуг, Дејли мејл

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Пиратско право, енглеско право, свеједно је. Питам се, да ли је у питању РУСКА КРУНА, или круна украдена од других британских жртви! Кад би вратили покрадено, ништа не би имали, а не би могли да врате ни део опљачканог. Кад би проливену крв њихових жртви платили својом у истој мери, не би их било ни за део поравнања! Светски пљачкаши, лопуже, које се не стиде себе. Лицемери без преседана, и кад убијају да отимају, изигравају џентлмене! И јошсе поносе, цивилизирањем поробљених, убијених, покрадених,…Светски гадови!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!