ЕвроАзија

Турци оборили руски Су-24 уз границу са Турском

Министарство одбране РФ тврди да се авион, који припада борбеној групи дислоцираној у Сирији, налазио на висини 6.000 метара
Турски видео снимци показују да је горео још у ваздуху. Пилоти су се вероватно катапултирали
РУСКИ војни авион Су-24 срушио се у Сирији, уз границу са Турском.

Претпоставља се да је био оборен ватром са земље – саопштило је Министарство одбране РФ.

Авион је припадао авио-групи која је дислоцирана на аеродрому „Хмејмим“ код Латакије.

У саопштењу Министарства одбране РФ се наглашава: „Авион се налазио на висини 6.000 метара. Судбина пилота се још утврђује. Према прелиминарним подацима, пилоти су успели да се катапултирају. Утврђују се разлози пада авиона. Посебно наглашавамо: авион се током целог лета налазио у ваздушном простору Сирије. То потврђују објективна средства контроле“.

Међутим, турски Генералштаб тврди да је руски Су-24 нарушио ваздушни простор те земље и да је дошло до удара по њему.

Није прецизирао о каквим „ударима“ се радило, али је саопштио да су пилоти руског авиона „десет пута били упозорени на повреду ваздушног простора Турске“ и да су се потом „умешала два F-16 Турске“.

Ово би подразумевало да су та два турска авиона оборила Су-24, а да није оборен са земље, као што је објавило Министарство одбране РФ.

Огласио се и Кремљ. Са позивом да се сачека утврђивање узрока пада Су-24 у Сирији.

Дмитриј Песков, портпарол шефа руске државе, указао је: „Засад још немамо објашњење Министарства одбране РФ о узроку пада авиона. Јер, Министарство је саопштило да се Су-24 налазио у ваздушном простору Сирије, али је истовремено нагласило да „претпоставља“ да је оборен“.

Видео снимци показују да је Су-24 горео још у ваздуху, а да је приликом удара у земљу дошло до експлозије. Са тог места се убрзо подигао стуб црног дима.

Снимке су објавили турска телевизија Haberturk и агенција Anadolu.

Турска телевизија Ulusal јавља да су остаци Су-24 повредили двојицу становника турске провинције Хатај.

NATO је објавио да пажљиво прати инцидент са руским војним авионом и да је у сталном контакту са турским војним властима.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!