Хелм

Косово, Албанија и БиХ пуни џихадиста, најрадикалнији у Рашкој

Према проценама безбедносних стручњака, у последњих петнаестак година на подручју Балкана створена је квалитетна мрежа ћелија радикалних исламистичких група спремних да крену у борбу против западне цивилизације, а највише их је у БиХ, Албанији и на Косову, пише загребачки Јутарњи лист.

Позивајући се на неименоване саговорнике блиске безбедносним службама, лист пише да су “муслимани на Косову и у Албанији” далеко радикалнији него они у БиХ. Проблем је, кажу, у тамошњим исламским заједницама које су подељене и испреплетане радикалним елементима.

Слична је ситуација у Македонији, а најпроблематичније је у западној Македонији у којој већином обитавају радикални исламски Албанци који сарађују са истомишљеницима у Албанији и у сукобу су са секуларним Албанцима националистима и македонском државом.

Рашки муслимани најрадикалнији

Муслимани из Рашкеобласти су далеко најрадикалнији, тврди један од саговорника. У тамошњој Исламској заједници већ годинама траје сукоб између две струје што само погодује даљој радикализацији. Обавештајни подаци говоре да се део вехабија из БиХ сели на подручје Рашке области у Србији, наводи Јутарњи.

У Босни и Херцеговини Исламска заједница је прилично јединствена у осуди радикалних исламиста и покушава да примири ситуацију, тврде саговорници “Јутарњег листа” и додају да је, према доступним информацијама, број радикалиних муслимана све већи.

Слична је ситуација у Рашкој области коју, тврде, треба посматрати као територијалну целину која обухвата Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору.

Што се Хрватске тиче, лист пише да у овом тренутку у тој држави има између 50 и 70 особа које се квалификују као екстремни исламисти, а пунктови њихова деловања су Пула, Ријека и Загреб и сви они су под надзором службе, а засад није примећено њихово деловање које би ишло према неким терористичким операцијама.

Први радикални исламисти на ове просторе стигли су са ратом у БиХ када је тадашње бошњачко руководство одобрило улазак страних бораца из исламских држава у Армију БиХ те је 1993. године основана бригада Ел Муџахедин.

Након завршетка рата већи део бораца остао је у БиХ, добио је држављанство, основао породице и ширили су идеје радикалног ислама кроз образовне и друге установе у којима су се добро позиционирали. Већ 1998. године радикални исламисти налазе ново подручје деловања, а то је Косово, где су се Албанци сукобљавали са тадашњим Милошевићевим режимом и у Македонији.

На простору Санџака у Србији вехабије се појављују почетком 2000. преко ноћи настају установе у којима се проповеда вехабизам. Мета вехабија су социјално угрожене слабо образоване особе. Постојала је јака веза с вехабијама у Босни те су многе вехабије из Рашке области одлазиле у камп у Горњу Маочу, некадашњи центар за обуку вехабија.

 

Власти у БиХ у томе нису виделе проблем и прећутно су штитиле таква вехабијска средишта. Све док Мелвид Јашаревић 2011. године није запуцао на зграду Амбасаде САД-а у Сарајеву и ранио три особе. Јашаревић је вехабија из Новог Пазара и прошао је вехабијски камп у Горњој Маочи. Пореклом је из Новог Пазара, као и Сеад Плојовић који је у Хрватској покушао да оснује вехабијски покрет. Данас му се суди у Србији за подстицање на тероризам.

Други најпознатији локалитет је Горња Бочина у којој је главни вођа био имам Нусрет Имамовић који се сматрао главним вођом вехабијског покрета у БиХ. И према њему су тамошње власти биле амбивалентне или су га прећутно подржавале.

Имамовић је избегао у Сирију у редове Ал Нусра фронта, а САД га је ставио на листу најтраженијих терориста и прогласио га терористичким лидером у БиХ.

јутарњи.хр

припрема: Србија данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!