Економија

Толико смо осиромашали да за храну дневно можемо само да одвојимо ДВА ЕВРА!

Живот просечне породице у Србији, која месечно на располагању има око 60.000 динара граничи се са сиромаштвом. Више од половине новца потроши се на храну и рачуне, а све преко тога сматра се луксузом. За већину одлазак у позориште, изласци, куповина гардеробе, обуће и путовања постали су незамисливи.

– То није нормалан живот, потрошачи једва састављају крај с крајем, њихов стандард је и даље изузетно низак. Потрошачка корпа може да подмири неке основне потребе када су у питању основне животне намирнице – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Он каже да се ми данас нажалост бавимо темом која се односи на пуко преживљавање, а не на квалитет живота и шта нам је све потребно да би се човек остварио као друштвено и социјално биће које има потребу и за другим садржајима осим одласка у супермаркет по храну.

Аграрни аналитичар Војислав Станковић анализирао је структуру потрошње хране у Србији, у периоду од 2008. до 2015. године и ове податке уступио „Политици”. Ево шта показује домаћа статистика укрштена са подацима „Еуростата” – Агенција за статистику ЕУ.

Просечна породица у Србији више од трећине месечног буџета троши на храну и безалкохолна пића ( 35,5 одсто). Ово је огроман издатак у поређењу са домаћинствима у земљама ЕУ која на намирнице у просеку издвајају свега 19,4 одсто…

Политика

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!