fbpx

Академија архитектуре тражи смене због „Београда на води”

0
(0)

Академија архитектуре Србије (ААС) затражила је због пројекта „Београд на води” хитну смену Милутина Фолића, главног урбанисте Београда, Небојше Стефановића, директора Урбанистичког завода, Неле Мићовић, директорке Градског завода за заштиту споменика културе, и архитеката који су чланови Комисије за планове. Људи чију смену ААС тражи, у својој трећој декларацији у последњих годину дана поводом „Београда на води”, „изневерили су свако поверење грађана и струке, док су у својој неупитној сервилности прекршили етички кодекс професије”, сматра академија.

Без коментара: Милутин Фолић, главни урбаниста Београда (Фото Н. Неговановић)

Као разлоге за смену Фолића ААС између осталог наводи да се он сагласио са „катастрофалним” изменама у урбанистичким плановима за Савски амфитеатар, којима је дозвољена градња објеката какви се раније нису могли наћи у подручју где се подиже „Београд на води”. Градском урбанисти ААС замера и поништење ограничења висине објеката, чиме је омогућено да будући небодери заклоне културно-историјска знамења престонице, као и то што се није заузео за међународни урбанистичко-архитектонски конкурс на којем би се бирала најбоља решења за Савски амфитеатар.

Неки од аргумената које та струковна организација потеже за смену Стефановића су „да је простим премеравањем једне макете која је дошла ниоткуда, без икаквих цртежа или идејних планова за ,Београд на води’ натерао читав инжењерски састав Завода да произведе накарадни просторни план који не решава ниједан урбанистички, архитектонски и инфраструктурни проблем, те да то назове – урбанистичким пројектом”. 

У захтеву за смењивање Неле Мићовић архитекте пишу да она није јавно иступила поводом „Београда на води” и у одбрану идентитета града, чиме је прекршила члан 89. Устава Србије, који се односи на културно наслеђе и општи интерес народа и државе. Академија поново апелује да се обустави пројекат „Београд на води” и наглашава да је њихова јучерашња декларација „искључиво глас упозорења стручњака који нема ништа заједничко са предизборним страначким препуцавањима”. Милутин Фолић није имао коментар на захтев ААС, а Небојша Стефановић и Нела Мићовић нису одговарали на наше позиве.

Аутор: Д. Мучибабић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд на води: Ексклузивни станови плус напредни идиоти (видео)

0 (0) На снимку се види како су врата од терасе буквално узидана у фасаду, …

Бакић: Граде Београд на води у 20 метара дубоком живом блату

5 (1) Градити мегаломанске објекте у 20 метара дубоком живом блату у оквиру „Београда на …

4 Коментара

  1. НЕ САМО СМЕНИТИ ОВУ ПОСЛУШНУ ГАРНИТУРУ КОЈА ЗАНЕМАРУЈЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ КОДЕКС , ТРЕБА ДА СНОСЕ И ОДГОВОРНОСТ ЗА НЕАДЕКВАТНЕ ОДЛУКЕ. ИСТО ТРЕБА ПРИМЕНИТИ И НА ПОЛИТИЧАРЕ .

  2. Ovaj balavac Folić je glavni posetilac Silikonske doline i menađer ostalih kafiča, kakav crni arhitekta=RacQ na biciklu !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *