Србија

У Србији од рака умре 20 одсто више деце него у Европи

БЕОГРАД – Српска мрежа за борбу против дечијег рака домаћин је овогодишње конференције Европског удружења родитеља деце оболеле од рака, а подаци показују да је стопа смртности деце оболеле од рака у Србији виша за скоро 20 одсто у односу на децу у Европи.

Иреба Бан из Удружења “Звончица” рекла је да тродневној конференцији присуствује 112 родитеља, лекара, сестара из 45 држава, а тема је “Европски стандарди лечења и неге”.

Она је захвалила Давенпорту што их је подржао у организацији конференције, подсећајући на његов долазак у Родитељску кућу у којој бораве родитељи и деца која се лече од рака.

Деца су се играла доктора, темељно су прегледали господина Давенпорта и констатовала да је доброг здравља, рекла је Бан.

Шеф делегације Еврпске уније у Србији Мајк Давенпорт је истакао да у свету на свака три минута једно дете умре од рака, а да је излечење могуће за 70 одсто деце и адолесцената, а код неких тумора и до 100 одсто.

Давенпорт је поручио да је без оклевања прихватио да помогне и подржи скуп.

Лечење је тешко, скупо, потребна је психсоцијална подршка и важно је препознати да је поред лекара, сестара потребно укључуити и родитеље, да буду део тима, рекао је Давенпорт и констатовао да учесници конференције то вероватно знају боље од њега.

Лусиа Басет из шпанске федерације родитеља деце оболеле од рака оценила је да је скуп прилика да се размене искуства.

Треба прво да учинимо што је неопходно, да бисмо остварили оно што је могуће, па тек онда оно што нам се чинило немогућим, рекла је Басет.

Резултати научне студије “Еуроцаре 5” показују да Србија не прати у потпуности стандарде лечења најмлађих пацијената, да се може још значајно побољшати квалитет неге деце и смањити стопа смртности у случајевима излечивих облика рака, наводи се у саопштењу.

Стопа смртности деце оболеле од рака у Србији је виша за скоро 20 одсто у односу на децу у Европи, а деца у Србији нису део клиничких студија, нити имају приступ новим лековима.

ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!