Економија

Како се снабдевају Срби: По млеко преко границе

Грађани Србије се све чешће снабдевају или у суседним земљама или на пијацама. Југ купује од Бугара и Румуна, север од Мађара, Врањанци у Македонији

БЕСПАРИЦА нас опет тера преко границе. Готово читава југоисточна Србија купује бугарску робу, а север Србије пазари мађарску храну. Врањанци воле сухомеснате прерађевине из Македоније, јер су тамо кажу јефтиније и до 30 одсто. За све грађане којима је граница далеко, пијаца све чешће постаје главни центар за набавку намирница.

Тако се на пијаци у Бору све више продаје бугарско уље, по цени од 120 динара по литру, али и шећер, који кошта највише до 85 динара. И у Тимочкој крајини, све више становника се окреће куповини у Бугарској и Румунији, где су основне животне намирнице и до упола јефтиније него код нас.

Врањанци последњих годину дана веће куповине обављају у Македонији, јер кажу да је јефтиније, али и ближе од већих градова у Србији. И туристичке агенције су ту видели свој начин да зараде и у својој понуди имају шопинг туре до оближњег Куманова које је од Врања удаљено свега шездесетак километара. Често роба из Македоније, пре свега деликатес, чоколаде и козметика нађу се и на пијачним тезгама у Врању.

 

ДАЛЕКО ЈЕ ЕУ Велики број грађана Горњег Понишавља, Пирота, Димитровграда, Беле Паланке и Бабушнице пазари робу из Европске уније, али не одлази у Бугарску, већ им роба пристиже на кућни праг. Некад се прехрана шверцовала из Бугарске у Србију, али због неупоредиво виших цена у комшилуку, сада се храна углавном шверцује из Србије. Ни Нишлије више не иду масовно код комшија Бугара у куповину. 
Свим кућним и другим потрепштинама – робом широке потрошње, Краљевчани се снабдевају у локалним самопослугама, али све чешће на пијацама где су цене повољније. По робу до Мађарске, Румуније или Турске одлазе махом шверцери.

 Већ дуже време чувени Бувљак у Суботици је главно место за снабдевање житеља готово целог северног дела Војводине. Купује се од игле до локомотиве – сиреви, сухомеснати производи, алкохолна пића, хемикалије, козметика… Роба стиже из Мађарске а цене су скоро упола ниже него у продавницама. Тако је килограм сира траписта око 180, кулен 400, чоколада “милка” 70 динара…

Шверц свега и свачега, у последње време поготово намирница, цвета у Кикинди, Кањижи, Новом Кнежевцу, Сенти, Чоки и другим околним местима. Шверцери, по уходаној шеми, прате када су у Мађарској продајне акције. Одлазе у Сегедин и у тамошњим великим продајним центрима купују робу за више од 200 евра, знајући да ће им по повратку у Србију мађарски царинци вратити уплаћени ПДВ. Препродавци ту робу нуде по цени која је у просеку за 20 до 30 одсто нижа него у нашим радњама.

У Зрењанину и околини, па чак и у најмањем селу дуж српско-румунске границе, пијачним даном бар један препродавац купцима нуди прехрамбену робу, козметику и кућну хемију, допремљену из супермаркета у Мађарској. Зарада од тога посла многима је овде једини извор прихода.

– Килограм чајне кобасице у Мађарској, уз враћен ПДВ може да се добије за 500 динара, док код нас иде као алва по цени од 750 динара за килограм – каже препродавац робе из Мађарске. – Посао иде одлично, наравно, најпре онима који дуже тргују и који имају сталне купце. Цене на пијацама у Кикинди, Кањижи, Сенти, Новом Кнежевцу и Чоки ниже су у просеку за 20 до 30 одсто. Тезге су затрпане свакојаким артиклима донетим углавном из оближње Мађарске.

Зашто све више Банаћана купује храну, козметику и кућну хемију на пијаци, него у супермаркетима, довољно говори упоређење цена на новој пијаци и у тридесетак метара удаљеном супермаркету. На тезги мађарске виршле коштају 220 динара килограм, док се у супермаркету продају за 400 динара. Конзерва сардине на пијаци је 60, а у оближњој великој трговини је до 26 динара скупља.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!