Европа

Европљани све мање верују у ЕУ

Уместо да бивша Југославија све више личи на Европску унију, ЕУ све више личи на бившу Југославију. Нешто слично недавно је приметила и словеначка штампа. А да ли ће онда Велика Британија постати „бриселска Словенија” тако што ће се прва „отцепити”, знаће се 23. јуна, кад је заказано изјашњавање о „брегзиту”. Ако тог дана постојећих 48 одсто Британаца који су против ЕУ прерасте у натполовичну референдумску већину, и распад ЕУ би постао практично неизбежан, што сматра и Џорџ Сорос. Он је за „Волстрит џорнал” оценио да су „добре шансе да ЕУ пропадне због евентуалног изласка Велике Британије, мигрантске кризе и ситуације у Грчкој”.

Ова тврдња је утолико занимљивија ако се зна да 71 одсто Грка не жели више да њихова земља буде у ЕУ. То је показало истраживање Истраживачког центра „Пју” из Вашингтона две недеље пре гласања о „брегзиту”. У њему је учествовало више од 10.000 испитаника из десет земаља чланица чије становништво чини четири петине популације ЕУ. Грци су, према резултатима, очекивано испали убедљиви шампиони евроскептицизма, а следе их Французи, где је забележио највећи скок – за 17 процената. С друге стране, ЕУ су највише наклоњени Пољаци, Мађари и Италијани.

И у земљама које нису обухваћене истраживањем центра „Пју” више се разматра одржавање референдума попут британског. Тако је у Данској подршка хипотетичком расписивању таквог грађанског изјашњавања скочила с 37 одсто у фебруару до актуелна 42 процента. Те податке пренео је тамошњи радио, а „Спутњик” наводи да у овој држави, осим десничарске Данске народне партије, и портпарол Либералне странке Јакоб Елеман Јенсен има разумевања за ове резултате. „Лично, ја сам Европљанин у срцу, али једина ствар коју тренутно чујемо о ЕУ јесте да смо онемогућени да се усредсредимо на заједничке изазове. А то, природно, шири сумњу”, каже он.

Ако тог дана постојећих 48 одсто Британаца који су против ЕУ прерасте у натполовичну референдумску већину, и распад ЕУ би постао практично неизбежан, сматра Џорџ Сорос
Што се Србије тиче, ниво евроентузијазма је, у односу на истраживање центра „Пју”, негде између Велике Британије и Француске (42 одсто), док је евроскептицизам између процената Пољске и Мађарске (35 одсто). Неопредељених пак има 23 процента. Тако кажу последњи, мајски резултати Агенције „Фактор плус”, на чијем је представљању речено да Србија „не стоји добро са становишта веровања у то да ћемо постати чланица ЕУ”.

Насупрот подсећању да се пораст незадовољства грађана Европе Европском унијом исказује у последњој години, коју су обележили ниски економски раст и мигрантска криза, наведимо и да су резултати испитивања јавног мњења у Србији углавном били одраз дешавања на релацији Брисел–Београд у одређеном тренутку.

Већина становника земаља чланица ЕУ не жели „брегзит”

Већина становника у чланицама ЕУ жели да Велика Британија остане у ЕУ, показало је истраживање агенције ТНС обављено у другој половини маја. Према резултатима те анкете, коју је Би-Би-Си пренео заједно с налазима „Пјуа”, међу онима који Британце и даље желе да виде у редовима ЕУ највише је Немаца (79 одсто) и Ираца (70). За њима су Луксембург (66 одсто), Француска (65), Пољска (64) и Холандија (63 одсто). У Финској, Чешкој и Данској по 62 одсто испитаних грађана и даље подржава британско чланство. То, међутим, није случај са испитаним Британцима, међу којима је 41 одсто за останак у ЕУ, а 43 одсто за напуштање ове заједнице.

Уопштено говорећи, последњих неколико година у Србији се бележи опадање популарности ЕУ. Сетимо се да је, према истраживањима јавног мњења рађеним за Канцеларију за европске интеграције, пред укидање виза за путовање у европске земље, у новембру 2009. године, чак 73 одсто испитаних било за приступање ЕУ. Висока наклоност била је и у марту 2010 (69 процената), али и у априлу 2011 (63 одсто) након чега је пала на око 50 процената.

Најнижа наклоност према ЕУ забележена је у децембру 2012, када је само 41 проценат грађана било „за”, што су аналитичари објашњавали као последицу оштрих услова Брисела за отварање преговора наше земље са ЕУ.

Према резултатима истраживања објављеног у фебруару ове године, а урађеног крајем децембра 2015. за поменуту канцеларију, 48 одсто грађана Србије рекло је да би гласало „за” учлањење у ЕУ, а 28 одсто да би било против тога. Ова анкета, у којој је учествовало 1.027 испитаника, спроведена према стандарду „Евробарометра”, показала је и да 15 одсто грађана не би гласало на референдуму уопште, а да девет одсто не зна шта би одговорило на постављено питање.

Осим односа Београда и Брисела, опадање подршке ЕУ у Србији је, према другима, последица здруженог деловања три фактора: руског утицаја, „домаћих, наводно, проевропских структура на власти и националистичке антиевропске опозиције”. Тако то види Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) у свом истраживању о „мекој моћи” Русије, уз тврдњу да „делови владајућих структура у Србији у ствари не желе европске интеграције због своје ауторитарне природе и страха да не изгубе изворе прихода од корупције, монопола у пословању са државом и јавним предузећима”, али и „контролу партизованих система безбедности и судства, коју би им ЕУ интеграције отежале или укинуле”. Такође, ЦЕАС констатује да појединци из „система безбедности виде наставак ЕУ интеграција и као опасност од настављања суђења за ратне злочине, које и њих може дохватити”.

Аутор: Биљана Чпајак, Димитрије Буквић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!