Аналитика

Руске нуклеарне подморнице се не одмичу од обе америчке обале

Под маском противракетне одбране (ПРО) САД у Европи – убрзаним темпом се формира снажна стратешка група NATO која би ступила на сцену у случају америчког муњевитог (глобалног) удара по Русији

Стратези САД планирају да нанесу Русији шок-удар, након кога се она не би могла опоравити па би морала да тражи милост. Потом предвиђају брзо окупирање „непријатељске територије“ великим копненим снагама. Рачунају: што она група буде чекала „час Х“ ближе границама Русије – то ће бити већа ефективност „глобалног удара“

Али, ако амерички политичари и стратези мисле да ће након муњевитог глобалног удара бацити на колена Русију ракетним нападима са европског мостобрана, а сами седети уз кафу и са цигарама у зубима у бункерима у Вашингтону, Њујорку и Колораду – онда се жестоко варају

Русија располаже средствима која могу пробити толико хваљену ПРО САД, чак и ако део њених ракета буде оборен. Већ први ракетни удар на Русију изазвао би такав одговор да би на месту САД остала само нуклеарна пустиња која се дими. А остало би довољно ракета и за европске земље, са територије којих би био изведен ракетни напад. Те земље морају добро да знају да неће моћи да их ескивирају

ПРВИ заменик председника комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност, Франц Клинцевич изазвао је огромну узбуну изјавом да NATO припрема одскочну даску за глобални напад на Русију.

Знаке ове припреме сенатор је видео у томе што NATO трупама и техником пумпа своје војне базе у Источној Европи. Према његовим речима, број NATO војника у тим земљама повећан је 20 пута!

Тенденција је претећа. Под маском противракетне одбране (ПРО) САД у Европи – убрзаним темпом се формира снажна стратешка група NATO-а.

Али, како је повезан „муњевити глобани удар“,о којем је говорио Клинцевич, са великом концентрацијом NATO трупа на руским границама?

У складу са доктрином „муњевитог глобалног удара“, у случају опасности од напада на САД или војне објекте других чланица NATO-а, америчка војска мора бити спремна да у року од 60 минута изврши удар велике снаге и прецизности по било којој тачки на планети ради неутрализације таквих акција.

„Руску војну претњу“ су у Пентагону већ измислили. Остаје само питање реализације. А како они планирају да нас поразе?

Основу ударних средстава доктрине „муњевитог глобалног удара“ чине ненуклеарне балистичке ракете и суперсоничне ракете дугог домета, лансиране са авиона (у будућности – и са борбених космичких платформи).

„Калибар НК“

Ове ударне компоненте обезбеђују високу прецизност напада (пречник вероватне грешке је – само 100-150 метара) и кратко време доласка ракета до циља (не више од 30-40 минута).

На тај начин стратези САД планирају да нанесу Русији шок-ударац, након кога се она не би могла опоравити па би морала да тражи милост.

А после оваквих напада амерички стратези предвиђају брзо окупирање непријатељске територије прераспоређивањем велике групе копнених снага.

Што ближе ова група буде чекала „час Х“ на границама Русије, то ће бити већа ефективност „глобалног удара“.

Разматра се и могућност да ће Москва наћи начина да одговори лансирањем својих ракета ка Америци. Због тога САД имају план „Б“ – руске ракете морају бити пресретнуте још у ваздуху системима ПРО, које Пентагонови генерали распоређују око Русије.

Али, све ово је, наравно, само теорија. Јер, руска војска, сигурно, неће седети и чекати док њене снаге или цивилне стратешке објекте уништавају америчке високопрецизне ракете.

Наши системи упозорења на ракетни напад функционишу у бесаном режиму. Наше снаге Ваздушно-космичке одбране такође су на непрекидном борбеном дежурству.

А, ако амерички политичари и стратези мисле да ће након муњевитог глобалног удара бацити на колена Русију ракетним нападима са европског мостобрана, а сами седети уз кафу и са цигарама у зубима у бункерима у Вашингтону, Њујорку и Колораду – онда се жестоко варају.

Јер, неизбежно следи узвратни (или осветнички) удар Русије – од стране Ракетних снага стратешке намене, Стратешке авијације и подводне нуклеарне флоте (наше подморнице не само са нуклеарним ракетама, већ и са високопрецизним „Калибрима“ константно борбено дежурају уз обе америчке обале).

Ми располажемо средствима која могу пробити толико хваљену ПРО САД, чак и ако део наших ракета буде оборен. И први ракети удар на Русију изазваће такав одговор, који ће на месту САД оставити само нуклеарну пустињу која се дими.

Међутим, остаће довољно ракета и за европске земље, са територије којих ће бити изведен ракетни напад – и оне то морају добро да знају – неће моћи да их ескивирају.

Пише: Виктор БАРАНЕЦ, војни коментатор, пуковник

Превео: Срђан Ђорђевић

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!