Европа

Ница: Међу жртвама има много деце , 50 рањених се бори за живот (видео)

ПАРИЗ – Нападач, пореклом Тунишанин, који јуче камионом прошао кроз масу окупљених људи поводом Дана пада Бастиље у Ници на југу Француске, убио је најмање 84 људи, међу њима десетине деце, а ранио више од 175 од којих се најмање 50 бори за живот.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Vf3oqUxCEPw”]

Француски председник Франсоа Оланд је овај напад, који је осудио цео свет, окарактерисао као „несумњиви чин тероризма”.

 Вучић упутио телеграм саучешћа Валсу
Премијер Србије Александар Вучић упутио је јутрос телеграм саучешћа председнику Владе Француске Мануелу Валсу и француском народу поводом терористичког напада у Ници у којем се каже:„Ужаснути смо бруталним терористичким нападом у Ници у коме је страдао велики број људи. Терор је поново ударио у срце Француске и Европе и дан националног славља претворио у дан националне жалости, поново нас упозоривши да само наша одлучност за заједничку борбу против зла тероризма може да заштити породичне, културне и цивилизацијске вредности које делимо.У име Владе Србије и лично име, Вашој Влади и породицама и пријатељима погинулих упућујем изразе најдубљег саучешћа!”. (Танјуг)

Очевици наводе да је променадом у Ници пролетео бели камион, у време када се народ скупио како би сви видели ватромет, и да се није зауставио наредна два километра. Локалне власти су објавиле да се на променади, у време ватромета окупило око 30.000 мештана и туриста.

Смртноносна вожња је завршена узајамном пуцњавом у којој је полиција убила нападача, који је до последњег даха пуцао из камиона на полицију, преносе светске агенције.

„Нис матен” преноси изјаве очевидаца да су више пута чули:”Алаху акбар”.

Осим броја погинулих и повређених, који и даље расте, није познат ни идентитет жртава осим једног мушкарца Сина Копленда (51), држављанина САД-а који је синоћ погинуо заједно са својим једанаестогодишњим сином Бродијем.

Идентификавно је држављанство, без личних података за једну Рускињу, једну Јерменку и једаног Украјинаца, једну жену из Швајцарске и жену са дететом из Марока.

У међувремену, нападач је идентификован као 31-годишњи Мохамед Лахоуаи Булел, отац троје деце, професионални камионџија, који је живео у Ници а пореклом је из Туниса.

Булел је био познат полицији због прекршаја али не и обавештајним службама.

Познаници га описују као „усамљеника” који није имао обичај да разговара са комшилуком.

 

Ница: Међу жртвама има много деце , 50 рањених се бори за живот (видео)

 
Међу погинулима и повређенима нема српских држављана
Амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић изјавио је јутрос да међу погинулима и повређенима у Ници нема српских држављана.„Према досадашњим подацима међу погинулима и повређенима нема српских држављана. Ти подаци нису коначни, идентификација је у току и ми се надамо да ће тако и остати. Амбасади није пријављен ни један случај нестанка држављана Србије”, рекао је Ристић.Он каже да је цела Француска у шоку након терористичког напада у Ници, да је моменат напада пажљиво одабран и да је то удар на француску демократију и Француску. .Амбасадор је додао да је одмах сазван кризни штаб у Јелисејској палати и донета је одлука да се ванредно стање продужи за још три месеца. (Танјуг)

Камион, тежак 19 тона, којим је извршио масакр, је изнајмио неколико дана пре напада. Извор, близак истражитељима је изјавио да је у камиону након напада пронађена неактивирана граната и неколико лажних пушака, преносе француски медији.

Председник Оланд је прогласио тродневну жалост након трећег смртоносног напада на ову земљу у последњих 18 месеци, и нагласио „да је напад недвосмислено терористички акт”.

„Француска је нападнута на свој национални празник који симболизује слободу” рекао је председник.

У међувремени на аеродрому у Ници путницима је данас било наложено да напусте аеродромску зграду, али им је касније било допуштено да се врате и узму свој пртљаг.

На веб сајту аеродрома касније је објављена порука да, „пруступ аеродрому и ваздушни саобраћај неће бити поремећени”.

У Ници је органичен приступ са мора Енглеској променади а префектура у Ници је забранила кретање бродова као и подводних пловила и појасу од 300 метара дуж Променаде, између луке Абри де Карас и општинске луке у Ници, јавља „Нис матен”.

Председник Оланд је најавио да ће ванредно стање у Француској бити продужено за још три месеца као и да ће француска војска „наставити са ударима на оне који их нападају у сопственој држави”.

Безбедност је подигнута и у државама у француском окружењу.

Немачка, Италија и Шпанија су данас објавиле да су њихова војска , полиција и граничари подигли степен безбедности, посебно на аеродромским, путним и железничким граничним прелазима.

Светски државници, међу њима и премијер Србије Александар Вучић, и представници међународних организација упутиле су саучешће и понудиле помоћ Француској, која је у протеклих 18 месеци доживела три велика смртоносна терористичка напада. 

Француски медији: Нађена друга лична карта у камиону

НИЦА – Француска полиција је пронашла другу личну карту у кабини камиона који је коришћен у синоћњем терористичком нападу у Ници, у којем је најмање 84 људи убијено, пренела је данас француска телевизија „iTele” позивајући се на изворе у полицији.

 

Ница: Међу жртвама има много деце , 50 рањених се бори за живот (видео)

.Фото Ројтерс

 
Амбасада Француске данас отвара Књигу жалости
У Амбасади Француске у Београду данас у 13.00 сати биће отворена Књига жалости поводом терористичког напада у Ници у којем је убијено најмање 84, а рањено више од 100 људи.Претходно ће се француска амбасадорка Кристин Моро обратити медијима, најављено је из Амбасаде Француске.У Ници је синоћ 31-годишњи нападач тунижанског порекла улетео камионом међу велики број људи који су посматрали ватромет поводом националног празника 14. јула и пуцао у људе, међу којима је било и много деце, а потом га је полиција убила. (Танјуг)

Градоначелник Нице Кристијан Естроси је потврдио да је више десетина људи погинуло. И он је позвао преко Твитера грађане да остану у кућама, преноси АФП.

Напад се догодио готово тачно осам месеци после напада у Паризу у којима је убијено 130 људи у новембру прошле године, наводи Ројтерс. (Танјуг)

Амбасадор Србије: Напад на француску демократију

Амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић изјавио је јутрос да је цела Француска у шоку након терористичког напада у Ници, да је моменат напада пажљиво одабран и да је то удар на француску демократију и Француску.

Ница: Међу жртвама има много деце , 50 рањених се бори за живот (видео)

Фото Ројтерс

„Моменат је врло пажљиво одабран, да би се постигао што разорнији психолошки моменат у току прославе националног празника. То је удар на француску демократијуи и на Француску. Цела француска је у шоку”, рекао је Ристић за РТС.

Амбасадор је додао да је одмах сазван кризни штаб у Јелисејској палати и донета је одлука да се ванредно стање продужи за још три месеца.

Напад у Ници изведен је током прославе Дана Бастиље, страдало је најмање 84, а више од 100 особа је повређено када је нападач прво пуцао, па затим камионом улетео у познато шеталиште уз море Променад дез Англе. (Танјуг)

 
Путин у телеграму Оланду: Шокантна бруталност у Ници
МОСКВА – Руски председник Владимир Путин у телеграму саучешћа француском председнику Франсоа Оланду наводи данас да је шокиран бруталношћу и цинизмом терористичког напада у Ници.„Бруталност и цинизам злочина почињеног на француски национални празник су шокантни. Још једном смо видели да је људски морал потпуно стран терористима – њихове жртве су недужни цивили, укључујући жене и децу”, написао је Путин у телеграму саучешћа Оланду, преноси ТАС.Прес служба Кремља је објавила и да је „руски председник потврдио да је Русија спремна на најближу сарадњу са Француском и другим међународним партнерима у свим сферама антитерористичких активности”. (Танјуг)

Јункер: Напад у Ници кукавички чин терора

БРИСЕЛ – ЕУ је уједињена у борби против мржње и насиља и спремна је да настави борбу против тероризма како унутар тако и ван својих граница, поручили су данас највиши европски званичници изражавајући солидарност са жртвама напада у Ници и целокупним француским народом.

Највиши званичници институција ЕУ, непосредно после напада у Ници, изразили су своју солидарност са француским народом и властима у Паризу.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер у саопштењу поручује да је и сам погођен и тужан због дешавања у Ници током нациолниг празника Француске.

„Изражавам солидарност са жртвама, породицама и свим Французима и Францускињама који су у жалости због кукавичког чина терора. Француска може да рачуна на Европску комисију и земље чланице ЕУ у наставку борбе против тероризма како унутар тако и ван граница ЕУ”, стоји у саопштењу председника Европске комисије.

Председник Савета ЕУ Доналд Туск је са самита азијских и европских земаља у Монголији поручио да је данас тужан дан за Француску и Европу.

„Трагичан парадокс је у томе што су мете напада били људи који су славили слободу, једнакост и братство. Стојимо уједињени са породицама жртава, француским народом и њиговом владом у борби против насиља и мржње”, поручио је Туск.

И шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини придружила европским лидерима у поруци „уједињени против мржње и насиља”. (Танјуг)

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!