Србија

Адвокатска канцеларија Радић: Зашто је Ана Брнабић у паници и зашто кривицу пребацује на друге?

Када је постављена на место Председника Владе, Ана Брнабић се, како је изјавила, веома изненадила. Међутим тада а ни до данас није рекла да није способна да обавља ту функцију. Зашто сада оптужује друге за стање у коме се налази њен ресор, а тиме и Србија? Није спорна промена Закона о рударству из 2006. године и давање неоснованих права носиоцима геолошких истраживања. Међутим, СНС је још 16.12.2015. извршио измене Закона о рударству, али није дирао “уговор о поклону” од 56 милијарди евра, односно спорна експлоатациона права из 2006. године. Посебно их није их дирао недавно, 22.4.2021., када је по хитној процедури допуњавао чланове 4. и 52. Закона о рударству усвојањем још драстичнијих измена на штету Србије.

Пред Референдум, Изборе и најављени одлазак Вучића са чела СНС-а као да се отварају бројна стратешка питања, што није изненађење јер се центар одлучивања, још од 2012. године, не налази у Влади и код Ивице Дачића у Скупштини  већ у СНС-у.

 Ко брани СНС-у да сутра или наредних дана изврши измену нпр. члана 52. Закона о рударству и врати садржину брисаних чланова 14 и 15. Закона о рударству? Ко спречава СНС да утврди висину рудне ренте за литијуом од нпр. 20% или више? Ко спречава СНС да утврди адекватне услове и накнаде за садашњу и будућу заштиту природе?

Нпр.: Ко брани СНС-у да сутра или наредних дана изврши измену нпр. члана 52. Закона о рударству и врати садржину брисаних чланова 14 и 15. Закона о рударству? Ко спречава СНС да утврди висину рудне ренте за литијуом од нпр. 20% или више? Ко спречава СНС да утврди адекватне услове и накнаде за садашњу и будућу заштиту природе? Зашто Ана Брнабић и Зорана Михајловић нису позвале Државног правобраниоца да буде члан Радне групе за имплементацију пројекта “Јадар”, ко их је спречавао да Државном правобранилаштву достављају материјале у вези Рио Тинта, Београда на води, Метроа и сл. Грађани Србије су преко својих посланика усвојили Закон о државном правобранилаштву верујући да ће ово Правобранилаштво савесно и професинално бринути о правима и имовинским интересима Србије. Ко је одговоран што ово Правобранилаштво није укључено и што није ангажовано у остваривању и заштити имовинских права и интереса Србије?

Према међудржавном Споразуму, који је 15.5.2004. године закључила Србија са Британијом, Рио Тинту су гарантована права по основу улагања. Месец дана касније (8.6.2004.), добијањем Решења о геолошким истраживањима, Рио Тинто је прихватио садржину чланова 14. и 15. Закона о рударству. Овим члановима поменути Споразум је гарантовао Рио Тинту права по основу уложених средстава: да о своме трошку и на свој ризик врши геолошка истраживања и да му се врате уложена средства уколико Србија експлоатацију литијума додели повољнијем понуђачу. У случају неспоразума, предвиђено је да се  спорови решавају “дипломатским путем”. Ако се не би постигао договор, заинтересована страна има право да се обрати међународној арбитражи.

Адвокатска Канцеларија Радић

(НСПМ)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!