fbpx

АФЕРА У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Ко је изиграо Норвежане?

0
(0)

ВОЈСКА Србије није требало да купи тактичке комутационе центре француског произвођача „Талеса“ јер нису претходно задовољили потребне техничке услове.

Било је јасно да ови уређаји нису то што Армији и држави треба и стручњаци су упозорили на све чињенице на време. Ипак „у магли кабинета у Министарству одбране“ одлучено је да се плати 12.886.735,38 евра за опрему за коју се знало да није добра. Цео тендер за набавку те врсте опреме био је „прљав“. „Талесова“ опрема на испитивању показала се далеко лошијом од исте опреме норвешког „Консберга“, па и опреме израелског „Тадирана“.

Према речима саговорника „Новости“, када је у новембру 2007. било јасно да „Талес“ по оценама не може да прође, тадашња Управа за телекомуникације и информатику (Ј-6)Генералштаба одједном је актом (инт. број 10807-1 од 15.11.2007) одустала од својих прописаних тактичко-техничких захтева које уређаји морају да задовоље, па је Војна комисија задужена за набавку из Управе за снабдевање ГШ предложила да се од посла одустане, односно да се поново размотри све што је на понуди од опреме.

Догодио се, међутим, скандал. Дан пошто је Ј-6 одустао од техничких параметара које је сам прописао 16. новембра, ГВТС усвојио је закључке (пов. бр. 124-101) о прихаватању „Талеса“ за стратешког партнера за предметну набавку. Начелник Генералштаба затим је 20.12.2007 донео решење (пов. бр. 11956) којим усваја у наоружање и војну опрему ове тактичке комутационе центре, а истог дана Комисија сачињава извештај (пов. бр. 1572-9) о непосредном уговарању набавке са „Талесом“ преко „Југоимпорт СДПР“ и тај нацрт одлуке се доставља министру Шутановцу.
ГУБИТНИЦИ ИЗ “КОНСБЕРГА“

После објављивања резултата тендера за набавку система везе, Норвежани из „Консберга“ који су учествовали са својим производима на тендеру били су благо је речено – љути. Наиме, њихови уређаји су имали најбоље резултате и оцене где год су учествовали са понудом али ниједан посао нису добили. Почетком 2008. из Норвешке у Београд је допутовао цео менаџмент са свим челним људима из сектора развоја ових уређаја (делегација са више од 20 стручњака) да покушају да установе шта се догодило. Узалуд је реговала и норвешка влада. Уз државу и војску Србије, Норвежани су тако испали највећи губитници у овом замешатељству.

Он га потписује дан касније!

Према речима упућених, ово је био само један од врхова целог скандала са набавку средстава везе. Наиме, уговор за набавку радио-релејних уређаја који је добио „Тадиран“ из Изреала, а кога је заступала „Југохемија а.д.“ други је део приче. Ови уређаји који чаме углавном нераспаковани, плаћени су око 37 милиона долара и потпуно је нејасно на основу чега је „Тадиран“ добио уговор јер је ова врста опреме на тестирању оцењена много лошије од, такође, „Консберга“ из Норвешке.

Закључак који се намеће, а доказују га истражни органи државе баш сада, јесте да су Израелци овај посао добили као компензацију, јер нису прошли код комутационих уређаја где су били бољи од „Талеса“. Ко је правио компензацију, којом логиком се министар водио, остаје велико питање.

Додуше постоји прича, која се, такође, најозбиљније проверава, да су Израелци осим „Југохемије“ имали и моћне „пријатеље“ у самом Генералштабу који су их „прогурали“.

ИЗМЕНА УГОВОРА

СА „Југоимпортом СДПР“, Министарство одбране је 24. децембра потписало уговор (1572/7) о набавци лоших комутационих центара од „Талеса“ а два дана касније у уговору је закључена прва измена.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (2) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

5 Коментара

  1. Za ovakve stvari u normalnoj državi bi "letele glave". Inače, upamtite, zapišite ako ne možete upamtiti ali sve treba da se zna … za neko buduće vreme, rad na štetu države i naroda, trošenje "mojih" para mimo "moje" volje mora biti kad tad sankcionisano. Inače i kada njih ne bude, njihova deca ne mogu uživati u blagodetima nastalim na otimačini i kriminalu njihovih roditelja. TAČKA.

  2. Šuntanovac u apsu,hitno.Nek deli sobu sa Borisom!Razjebali su vojsku načisto.I državu.

  3. „Југоимпорт СДПР“ i „Југохемија а.д.“.Vidi ko je vlasnik firmi-saučesnik u kriminalu.Jasno…

  4. Ludilo, koliko treba da dobijaju kvislinzi, milion godina zatvora?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *