Африка у фокусу

0
(0)

21.01.2013. –

Овај је прилог посвећен догађајима у западном делу афричког континента – Републици Мали, где француске снаге спроводе војну операцију. Наш је дописник је разговарала с директором Института Африке РАН Алексејем Васиљевим. Одговарајући на питање да ли су све земље Афричког савеза солидарне с делатношћу Француске у Малију, Васиљев је рекао да су земље-чланице Западно-Афричког савеза у већини изразиле спремност да учествују у војној операцији за спас режима у Бамаку, у нади на ослобођење од муслиманских екстремиста и сепаратиста северног дела државе Мали.

Зашто се то дешава?

– Зато што те земље осећају опасност ширења исламског екстремизма и тероризма, или сепаратистичке делатности Туарега на њиховој територији. Није тајна да су у војним логорима северног Малија већ припремљени екстремисти из нигеријске организације Боко Харам и других сличних организација тог региона.

Какву прогнозу развоја догађаја можете да предложите?

– Ако се операција одуговлачи, многе афричке земље ће се сетити да је Француска бивша колонијална држава; током последње три године је то треће мешање Француске у унутрашње послове. Она се војним путем умешала у борбу између два председника у Обали Слоноваче, затим се нашла испред свих у војним акцијама против режима Гадафија, сада француске снаге учествују у војним акцијама на територији Малија. Не верујем да ће оне извршити своје функције овде за 2-3 недеље.

Какви су политички мотиви инвазије Француске на територију Африке?

– Не бих употребио израз инвазија Француске на територију Африке, јер против војних акција Француске у Малију нису иступили ни организација Афросавез, ни СБ УН. Већина земаља је или прећутала, или подржала те акције. Мислим да има два основна мотива: први је да се онемогући претварање Малија у безбедну базу развоја и акција терористичких и екстремистичких групација. Други су унутарполитички разлози председника Оланда.

Како оцењујете улогу председника Француске Франсоа Оланда у афричком сижеу?

– Потребно му је било да покаже да је он крути председник, спреман на одлучне акције. Као и увек, нарочито у првом периоду опасности за земљу, нација се збије око председника, и у том смислу он добије.

Какве могу да буду последице у случају пада режима у Бамаку?

– Мали је земља сиромашног становништва и великих богатстава. Реч је о великим залихама злата и других минерала. Мали је један од највећих произвођача памука у Африци, један од извозника сточарских производа. Пад режима у Бамаку могао би да дестабилизује ситуацију у читавом региону и учини штету и за положај Француске, и у некој мери и за положај Русије, која је заинтересована за стабилност и нормалне економске и политичке односе са земљама тог региона.

Глас Русије ће и даље пратити догађаје у Малију.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Већина у Новој Kаледонији гласала за останак у Француској, Макрон изразио захвалност

5 (2) Не независности превладало је на данас одржаном референдуму у Новој Kаледонији, француском архипелагу …

Катастрофалне поплаве у Италији и Француској, има мртвих и несталих (видео)

5 (2) Незапамћене поплаве су погодиле гранични планински регион између Француске и Италије, две особе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend