Ал Дахра добија и ПКБ

0
(0)

Београд – Међу осам пољопривредних комбината чији ће власник постати компанија из Емирата Ал Дахра, налази се и ПКБ корпорација из Падинске Скеле, где је Град Београд већински власник са 99 одсто удела, док су преостале фирме из такозваног „зеленог пула“ у који су доспеле после неуспелих приватизација, потврђено је Данасу у Министарству финансија и привреде. 

Тако ће у руке Емираћана, осим корпорације, прећи и Агробачка из Бача, Братство-јединство из Неузина, Драган Марковић из Обреновца, Нова Гајдобра, Млади борац из Сонте, Омољица и Војводина из Старчева. Из те групе, једино обреновачко добро није имало претходног власника јер Агенција за приватизацију није успела да га прода иако га је два пута нудила на тендеру и два пута на аукцијама. Преосталих шест пољопривредних добара била су, на први поглед, много успешнија, јер су на аукцијама достизала цену и пет до шест пута већу од почетне. Тако је Агробачка пре пет година за 420 милиона динара била продата Вишњи Јерковић, ћерки Милета Јерковића, који је осуђен због шверца цигарета, али га од одласка на робију спасава статус заштићеног сведока у предмету који се води против нарко-боса Дарка Шарића. Из „Јерковићевог портфеља“ је и Млади борац из Сонте, који је својевремено продат за 32 милиона динара, али је потом уговор такође раскинут. Добро Братство-јединство из Неузина било је продато 2005. Новаку Коснићу за 260 милиона динара, Нова Гајдобра је била излицитирана на 430 милиона динара земљорадничкој задрузи Либелула, Омољица за 570 милиона припала је Николају Димитрову, а Старчево за 460 милиона конзорцијуму физичких лица на чијем је челу био Ненад Марковић из Чачка. Готово све те приватизације биле су раскинуте током 2010. године и њихов капитал је ушао у Акционарски фонд, а након одлука да предузећа иду у реструктурирање, од петнаестак аграрних фирми формиран је „зелени пул“ у коме је обједињена заједничка набавка и располагање механизацијом и другим ресурсима. Почетни резултати, тврдили су у Агенцији за приватизацију, били су добри јер је у 2011. години први пут уписана добит, али је чињеница да су претходни власници у тим добрима иза себе оставили пустош и да би њихово стварно укључивање у бизнис и на тржиште захтевало велика улагања. Већина тих предузећа располаже објектима за различите гране у аграру, али имају и право располагања или закупа државне земље, што им је и главни адут за нову приватизацију.

Предуговором који је протеклог викенда министар финансија и привреде Млађан Динкић потписао у Абу Дабију „у вези са пројектом инвестиционог улагања у пољопривреду између Србије и Уједињених Арапских Емирата“ предвиђено је да се формира заједничка нова компанија. Ал Дахра у оквиру заједничког улагања има обавезу да инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава у Србији. Износ од 100 милиона евра биће уложен у изградњу система за наводњавање и набавку савремене опреме, док ће са додатних око 100 милиона платити свој удео у заједничким предузећима. На основу тог улога Ал Дахра ће стећи 80 одсто удела, а преосталих 20 одсто капитала биће у власништву Србије и Града Београда, који уједно неће имати обавезу да обједињују средства нити гаранције, али ће заједничкој фирми да пруже логистику. Тако се очекује да Министарство пољопривреде са новом компанијом закључи 30-годишњи уговор о закупу 2.982 хектара државне земље, по цени која ће у првих десет година износити 250 евра по хектару, а касније ће се усклађивати, али опет неће моћи да пређе износ од 370 евра. Такође, Министарство одбране требало би да новој компанији пренесе право коришћења 3.664 хектара у Карађорђеву, а заузврат да добије око 20 одсто годишњег приноса са тог земљишта. Уз то, предвиђено је и да пољопривредни комбинати продају новој компанији објекте и опрему, као и укупно више од 7.000 хектара земљишта по цени од 10.000 до 12.000 евра за хектар. Потписивање коначног уговора очекује се до краја марта ове године, рок за откуп земљишта је 31. мај, а до краја јула требало би да се изврши и пренос имовине. За надзор и контролу извршења уговора биће надлежна Агенција за приватизацију.

У Министарству финансија и привреде тврде да ће захваљујући том аранжману српска пољопривреда добити инвеститоре који тренутно располажу највећим капиталом у свету, а управо је капитал и увођење најсавременијих технологија и примена агротехничких мера оно што деценијама недостаје да би плодна српска земља дала максималне приносе.

– Та компанија ће поред подизања капацитета у тим комбинатима упослити и домаће пољопривреднике као кооперанте, јер намерава да вишкове производа пласира на инострана тржишта, користећи своју трговачку мрежу коју има у великом броју земаља. Истовремено, компанија из УАЕ намерава да инвестира и у изградњу логистичких центара за извоз пољопривредних производа, пре свега у потпуно нове лучке капацитете у Панчеву. На тај начин ће се вишеструко повећати извоз и пласман наших производа на инострана тржишта, побољшати стандард пољопривредника, што ће утицати на убрзање привредног раста и битно поправљање спољнотрговинског биланса Србије – наводе у Министарству финансија и привреде.

Ђоговић: Добро за извоз

Сарадник Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић сматра да је договор владе са компанијом Ал Дахра из Абу Дабија добар посао. Он верује да су ти уговори „реални“ и да ће допринети повећању српске производње и извоза. „Верујем да ће ти уговори бити реализовани, јер то није улагање само у пољопривреду већ и друге секторе. Компанија Ал Дахра је велика и озбиљна и то би допринело бољем пласману наших производа на иностраном тржишту,“ рекао је Ђоговић.

Ништа није сигурно?

Разлог због којег је списак предузећа које купује Ал Дахра објављен тек након потписивања предуговора јесте што тај посао још увек није стопроцентно сигуран, јер предуговор није правно обавезујући, каже за Данас извор близак Влади Србије. Баш због тога што још увек ништа није сигурно док се не потпишу правно обавезујући уговори надлежни нису излазили са детаљнијим информацијама у јавност.

Пољопривредници против продаје

Клуб 100П и асоцијација Војводина аграр издали су јуче заједничко саопштењу у коме протестују због потписивања предуговора са компанијом Ал Дахра. Они тврде да им је из врха власти својевремено обећано да ће имати предност при продаји пољопривредних фирми, али да се то изјаловило. „Обавештавамо Млађана Динкића да пољопривредници пристају да плате исту цену која је понуђена Ал Дахри, 10 хиљада евра за хектар земљишта са припадајућом опремом и механизацијом, да са задовољством пристајемо да платимо 250 евра за изнајмљивање земљишта, сада плаћамо више од 500 евра, и да се обавезујемо да уложимо не 4.000 евра по хектару, колико се обавезала компанија Ал Дахра, него три пута толико – наводи се у саопштењу. Та два удружења постављају питање Александра Вучићу „зашто је важно да неки пребогати шеик остварује профит узимајући основно средство за егзистенцију хиљада породица које су ту рођене и немају другу опцију него да се баве пољопривредом.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kрагујевац: Протест угоститеља, траже дозволу за рад до 01 часова

0 (0) Незадовољни крагујевачки угоститељи окупили су се данас испред Градске управе, захтевајући да им …

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Један коментар

  1. OPET PRODAJA OPET IZDAJA !!!

    SEREM SE NA OVU VLAST A I NA VAS STO CUTITE I GLEDATE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend