fbpx

Аларм Србији: Дужници у „швајцарцима“ могу да сруше банкарски систем

0
(0)

Извесно је да ће проблеми са кредитима у „швајцарцима“ бити решавани судским путем све док број тужби не постане опасан по банкарски сектор. Онда ће вероватно да уследи неко системско решење, пише „Спутњик“.

У Србији има 20.000 кредита у „швајцарцима“

– Број тужби за раскид уговора о кредитима у швајцарским францима свакодневно се повећава, људи се пријављују за групне тужбе и ми сваког месеца пуштамо нову серију тужби – каже за „Спутњик председник Удружења банкарских клијената „Ефектива“ Дејан Гавриловић, и износи податак да их је само преко тог удружења до сада покренуло више од 700 људи.

Најновија одлука Врховног касационог суда (ВКС) да укине пресуду о одбијању тужбе за раскид уговора за кредит у „швајцарцима“ био је додатни ветар у леђа онима који су решили да лек потраже на суду.

Охрабрујућа је била прва правоснажна пресуда пред Вишим судом у Новом Саду из октобра прошле године којом је раскинут уговор између једне стране банке и нашег грађанина који је имао стамбени кредит у швајцарским францима. Пресуда је донета због „битно промењених околности“ од тренутка када је зајам узет 2008. године до данас.

Гавриловић каже да у Србији има 20.000 кредита у „швајцарцима“ и да се у тражењу решења тог проблема до кога је дошло пре две и по године, од стране државе и НБС није много одмакло од пређашњег стања.

Народна банка Србије одбила закон о конверзији

Проблем је настао када је због последица светске економске кризе, Централна банка Швајцарске, после трогодишњих напора да заузда валуту, одустала од вештачког држања њеног паритета са евром. Последицу те одлуке осетиле су све европске државе, а највец́и број њих, од Француске, Шпаније, Аустрије, Пољске, Мађарске, Италије, Румуније, Грчке, Хрватске проблем је решавао или судски или законом о конверзији кредита у домац́у валуту или евро.

Тог 15. јануара 2015. швајцарски франак је ојачао према динару чак око 18 одсто.

Народна банка Србије није пристала на предлагани закон о конверзији. Предложила је, подсец́а Гавриловиц́, четири модела која је требало да буду од помоц́и онима који имају кредите у францима, али чињеница да је само десетак одсто корисника прихватило неки од тих модела указује да су они били неприхватљиви.

Рате увећаване и до два и по пута

Објашњавајуц́и суштину проблема, он наводи да су корисницима рате кредита, посматрано у динарима, увец́ане и до два и по пута у односу на онај период када су кредите подигли, а главница кредита посматрано у еврима или динарима им је вец́а него што је била на почетку.

– Дакле, отплац́ујете кредит, платили сте вец́ неколико милиона динара банци и опет дугујете дупло више у динарима него што сте узели на дан исплате – прецизира Гавриловиц́.

Председник Удружења банкарских клијената је уверен да ц́е се проблем решавати судским путем и да ц́е неко системско решење уследити тек пошто број тужби нарасте до те мере да постане опасан по банкарски сектор.

– Иста прича се десила када смо приговарали због једностраног повец́авања камата. Исто је НБС одговарала како су банке на то имале право, па након што смо пустили 1.500 до 2.000 тужби донела је одлуку о поврац́ају тог новца – каже Гавриловиц́, уверен да ц́е и у овом случају да се деси нешто тако. Једино је, каже, питање у ком временском периоду.

Спутник, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Завршиће у миру затворске ћелије: Чега се мафијаш стиди, тиме се Вучић поноси

5 (17) Сви идеолошки ставови, политички потези и морални принципи Александра Вучића имају заједнички именитељ …

Комерцијална банка не иде Словенцима, већ америчким инвеститорима

3.9 (7) Када се продаја Комерцијалне банке приводи крају и када је извесно да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *