fbpx

Америчке технологије масовних протеста стигле до Хонгконга

0
(0)

Лидери протестног покрета Occupy Central, које од јуна организује масовне акције у Хонгконгу, прошли су специјалну припрему америчких специјалних служби. Ово саопштење кинеских медија би могло да буде сензација. Ипак никакво чуђење не изазива.

Револуција ружа у Грузији, Наранџаста револуција у Украјини, револуција лала у Кригизији, Арапско пролеће на Блиском Истоку. Мењају се називи, суштина остаје иста. Међународни експерти обучавају омладину тактици протестних дејстава, стратегији вођења преговора са властима, раду у друштвеним мрежама. Прокламовани циљ је популаризација демократских вредности. У пракси – вршење утицаја на унутрашњу ситуацију у земљи и успостављање новог светског поретка.

Према подацима кинеских медија, Occupy Central рођен је у Хонконшко-америчком центру. На специјалним семинарима студенте-активеисте су учили да доприносе продубљивању међусобног разумевања између Кинеза и Американаца. Од студентских активиста су тражили да популаришу демократске промене, обећавајући им подршку Вашингтона, укључујући могућност студирања и живота у Америци.

Ове манифестације посећивали су сарадници генералног конзулата САД. Руководилац центра Мортон Холбрук, који је заузео дужност крајем прошле године, обавештајац је са 30 година радног стажа. Кинески листови су указивали на блискост директора центра и хонгконшког медијског магната Џимија Лаја, који је спонзорисао опозицију, са бивим минитром одбране САД Полом Вулфовицем. Раније, у време рада у Цији, Вулфовиц је био један од аутора реферата о совјетској опасности. Сада је стигао и до кинеске.

Активисти покрета Occupy Central траже да се 2017. у Хонгконгу одрже директни избори за шефа администрације, којег сада именује колегијум бирача. Под притиском активиста пекиншке власти су већ унеле измене у изборни систем, утврдивши правило при којем становници могу да гласају за једног од неколико кандидата које предложи комитет бирача. Али плашећи се да ствар не оде предалеко, у континенталној Кини блокирана је функција додавања фотографија и текстова на друштвену мрежу Инстаграм. За сваки случај.

 

Светлана Калмикова, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знаш ли лопове колико си опљачканих пара опрао преко офшор фирми у УАЕ и Хонг Конгу?

0 (0) Тешко је више и коментарисати идиотизме човека који је уз помоћ масовне крађе …

Запад поводом Бањалуке туче у исту тачку – из ЕУ, Вашингтона и Београда

0 (0) ЗАШТО су дешавања из Бањалуке толико узбудила српске и светске медије, Европску унију …

3 Коментара

  1. Све то ради Америка Кино растерај смеће.

  2. друже, то je .едни акционеры ФРС пуши у другог

  3. MA KIZNERVIRAJU SJEBACE PRIVREDU I DOLAR OCAS POSLA A SOPSTVENA IZAJNICKA GOVNA KO NAS OTPOR SJEBAT CE LAKO SAMO POLAKOINEZI KAD SE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *